Εκλογές στην Φινλανδία: Ήττα για την Σάνα Μάριν – Νικητές οι συντηρητικοί και άνοδος για την ακροδεξιά

Η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Yle.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία – αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία, Πέτερι Όρπο κήρυξε την νίκη του κόμματός του

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο κήρυξε σήμερα το βράδυ την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας και αναμένεται να διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό πόστο την Σάνα Μάριν, ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία», τόνισε.

Παραδέχτηκε την εκλογική της ήττα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, των Σοσιαλδημοκρατών, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ