Εκλογές στην Αλβανία: Προβάδισμα στον Έντι Ράμα δίνουν τα exit poll

Προβάδισμα στον Έντι Ράμα δίνουν τα πρώτα exit poll, με την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία να σκιάζεται από καταγγελίες για εξαγορά ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 44%. Η παράταξη του Ράμα, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα δείχνει να κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll του Top Channel TV. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να έρθει δεύτερο με 43,5% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης προβλέπεται να είναι τρίτο με 6,9% των ψήφων.

Τις προηγούμενες ημέρες αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αξιοποίησε κρατικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα 910.000 ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διερεύνηση της πολιτικής τους τάσης και τη χειραγώγησή τους υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η προεκλογική ένταση οδήγησε στην παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της αγοραπωλησίας ψήφων, η πολιτική οξύτητα αλλά και η παρουσία στα ψηφοδέλτια υποψηφίων ελεγχόμενων ποινικά για εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα. Οι δυτικές παρεμβάσεις ενόχλησαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατηγόρησε την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι παρέχοντας προεκλογική στήριξη στον Ράμα «παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις κάλπες θα αναδειχθεί η Βουλή των 140 εδρών, ενώ η διαδικασία παρακολουθείται από περίπου 100 ομάδες παρατηρητών από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ