Εκλογές στη Γαλλία: Όλα τα βλέμματα “στραμμένα” στο debate Μακρόν – Λεπέν

Έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις και κλήρωση το πρώτο θέμα με το οποίο θα ανοίξει το debate Εμανουέλ ΜακρόνΜαρίν Λεπέν, απόψε, θα είναι η αγοραστική δύναμη. Η Μαρίν Λε Πεν, κληρώθηκε να είναι δεξιά της οθόνης, και να μιλήσει πρώτη και τελευταία. Το debate θα αρχίσει στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Της Μαρίας Δεναξά

Εκτός από την αγοραστική δύναμη, τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι: η ασφάλεια, θέματα που αφορούν τη νεολαία, η εξωτερική πολιτική, η ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, το κοινωνικό μοντέλο και η διακυβέρνηση της χώρας.

O αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, βλέπει τις βουλευτικές εκλογές ως “τρίτο γύρο” των προεδρικών εκλογών και ήδη ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία. Σε συνέντευξη του κάλεσε τους Γάλλους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό.
“Ζητώ από τους Γάλλους να με εκλέξουν πρωθυπουργό. Τους ζητώ, για να με εκλέξουν πρωθυπουργό, να εκλέξουν την πλειοψηφία των βουλευτών των Ανυπότακτων και της Λαϊκής Ένωσης. Και καλώ όλους όσοι θέλουν να ενταχθούν στη Λαϊκή Ένωση, δηλαδή στην ουσία στο πρόγραμμα της, να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη μάχη”, δήλωσε στο BFMTV.

Διευρύνεται η διαφορά Μακρόν – Λεπέν

Σε δημοσκόπηση που έγινε πριν από το ντιμπέιτ φαίνεται ότι ο Μακρόν διευρύνει τη διαφορά του από τη Λεπέν. Η εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων φαίνεται να αποδίδει καρπούς για τον σημερινό πρόεδρο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion 2022 που διεξήγαγε η Elabe για το BFMTV, ο Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει τη διαφορά του από τη Μαρίν Λεπέν, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, συγκεντρώνοντας πλέον το 54,5% των προθέσεων ψήφου έναντι 45,5% για την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού. Πρόκειται για 1 επιπλέον μονάδα υπέρ του απερχόμενου και υποψήφιου προέδρου, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Εντωμεταξύ, το Σοσιαλιστικό κόμμα, είναι έτοιμο να συζητήσει με τους Ανυπότακτους του Μελανσόν, για τις βουλευτικές εκλογές. Ποια είναι η στρατηγική του; Μετά την ιστορική αποτυχία της Αν Ινταλγκό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τα στελέχη του ΣΚ – Γαλλίας, συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου. Η πρόταση του γενικού γραμματέα, Olivier Faure, για διάλογο με τα στελέχη του κόμματος του Ζαν Λικ Μελανσόν, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των στελεχών: 160 από αυτούς ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Ολιβιέ Φορ.

“Είναι η στιγμή της ζωής της”

Ο Τζόρνταν Μπαρδέλα στενός συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως η ακροδεξιά πολιτικός, προετοιμάζεται για το ντιμπέιτ “εδώ και μήνες”. “Θα είναι η αντιπαράθεση 2 προγραμμάτων. Είναι η στιγμή της ζωής της”, δήλωσε σήμερα το πρωί στο France 2 ο Μπαρδέλα.
H Mαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, κάλεσε τη θεία της Μαρίν, να απευθυνθεί απόψε και στους ψηφοφόρους της δεξιάς, όχι μόνο στους ψηφοφόρους του Μελανσόν. Ενώ το κλειδί για τον δεύτερο γύρο βρίσκεται κυρίως στα χέρια των ψηφοφόρων του Jean-Luc Mélenchon, η Μαριόν Μαρισάλ Λεπέν, έστειλε ένα μήνυμα στη θεία της : “θα πρέπει να προσέξει να μη μιλάει αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν, όπως δίνει την εντύπωση ότι κάνει”, δήλωσε η αντιπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος “Ανακατάκτηση” κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ