Είχε κορονοϊό για 613 μέρες – Δημιούργησε μετάλλαξη «Φρανκεστάιν» που προβλημάτισε τους επιστήμονες

Ένας άνδρας από την Ολλανδία είναι ο ασθενής που έσπασε το ρεκόρ με τις περισσότερες μέρες λοίμωξης με κορονοϊό. Ο 75χρονος υπέφερε από την ασθένεια για 613 ημέρες και είχε συγκεντρώσει 50 μεταλλάξεις, ενώ δημιουργήθηκε στο σώμα του και μία μετάλλαξη «Φρανκεστάιν».

Μάλιστα παρουσίασε μια μοναδική νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προβλημάτισε τους επιστήμονες. Ο 72χρονος ανώνυμος ασθενής διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το περιοδικό Time, που επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πέρασε κάποιος ασθενής με τον ιό, δήλωσαν οι ερευνητές. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, ο οποίος έπασχε ήδη από μια ασθένεια του αίματος πριν προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν κατάφερε να παράγει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ή αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό παρά το γεγονός ότι εμβολιάστηκε πολλές φορές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τον κορονοϊό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο όποιες προσπάθειες και αν έκαναν οι γιατροί με τον 75χρονο δεν είχε αποτέλεσμα.

Οι γιατροί διαπίστωσαν γρήγορα ότι ο οργανισμός του είχε γίνει ανθεκτικός στο Sotrovimab – ένα μονοκλωνικό αντίσωμα για την πρώιμη θεραπεία του κορονοϊού.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η ανάπτυξη ενός αντισώματος δεν βοήθησε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να απαλλαγεί από τον ιό. Ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το Φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος και της υποκείμενης διαταραχής του αίματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταλλαχθεί σχεδόν 50 φορές στο σώμα του και τελικά δημιούργησε μια εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η μεταλλαγμένη παραλλαγή τύπου «Φρανκενστάιν» μόλυνε άλλους ανθρώπους.

Παρόλο που ένας μεταλλαγμένος ιός που διαρκεί 20 μήνες φαίνεται τρομακτικός, η Magda Vergouwe, φοιτήτρια Ιατρικής από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ που θα παρουσιάσει την περίπτωση την επόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID στη Βαρκελώνη, δήλωσε: «Η διάρκεια της μόλυνσης σε αυτή την περίπτωση είναι ακραία».

«Οι παρατεταμένες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι πολύ πιο συχνές σε σύγκριση με τη γενική κοινότητα», δήλωσε η Vergouwe, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun. Και πρόσθεσε: «Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο της επίμονης λοίμωξης, καθώς μπορεί να προκύψουν μοναδικές παραλλαγές του ιού λόγω της εκτεταμένης εξέλιξης».

Παράλληλα αναγνωρίζει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της προστασίας του κόσμου από επικίνδυνες νέες παραλλαγές και της παροχής ανθρώπινης, υποστηρικτικής φροντίδας στο τέλος της ζωής σε βαριά ασθενείς.

«Τονίζουμε τη σημασία της συνεχούς γονιδιωματικής επιτήρησης της εξέλιξης του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα με επίμονες λοιμώξεις, δεδομένης της δυνητικής απειλής για τη δημόσια υγεία από την πιθανή εισαγωγή παραλλαγών του ιού στην κοινότητα», δήλωσε η Vergouwe.

Επιστήμονες που μελετούν γονιδιωματικά δεδομένα σε λύματα ανακάλυψαν επίσης στοιχεία ότι οι άνθρωποι μπορεί να είχαν βαριά μεταλλαγμένους κορονοϊούς για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν το γνώριζαν, σύμφωνα με το Time.

Η Vergouwe εξήγησε ότι το περιστατικό προστίθεται στις αναφορές ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στην ίδια λοίμωξη για πάνω από ένα χρόνο, αλλά σημείωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη διάρκεια νόσησης που έχει δει ποτέ στα αρχεία.

Το πιο παρατεταμένο κρούσμα κορονοϊού που είχε καταγραφεί ποτέ πριν από αυτό ήταν από έναν Βρετανό που υπέφερε από τον ιό για 505 ημέρες πριν πεθάνει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 24,4% των Αμερικανών ενηλίκων που έλαβαν θετικό τεστ κορονοϊού παρουσίασαν συμπτώματα που παρέμειναν για τρεις μήνες ή περισσότερο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ