“Εύθραστη η υγεία της Ευρώπης”

“Εύθραστη η υγεία της Ευρώπης”

 

Την ανησυχία του για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της νότιας Ευρώπης εξέφρασε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «L’ Echo» ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Μαρκ Εϊσκένς.

Γεννηθείς το 1933, ο Εϊσκένς διετέλεσε πρωθυπουργός το 1981, συμμετείχε σε 13 κυβερνήσεις και υπήρξε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο ΚUL (Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν).

Ερωτηθείς για το πώς αντιλαμβάνεται την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια κρίσης, ο Εϊσκένς απάντησε ότι «ο ασθενής επανέρχεται σιγά-σιγά, αλλά ότι η υγεία του παραμένει εύθραυστη. Στα χρηματοοικονομικά θέματα υπάρχει ρύθμιση μετά από την απορρύθμιση. Στον τραπεζικό τομέα, το πιο σημαντικό μέτρο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκείνο που παραμένει ανησυχητικό είναι το μέγεθος του κρατικού χρέους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Βελγίου».

Για να διορθωθεί η κατάσταση απαιτείται να ενισχυθεί το μέρος του χρέους που ξεπερνάει αυτό το όριο και η καλύτερη λύση, κατά την άποψη του Εϊσκένς, είναι τα ευρωομόλογα (Eurobonds). Θεωρεί επίσης ότι για να ανακάμψει πιο γρήγορα η οικονομία της Ευρώπης θα χρειαζόταν μία συγκέντρωση των προσπαθειών επένδυσης, αλλά η Γερμανία φαίνεται αντίθετη.

Ως προς την επανεκλογή της Άνγκελας Μέρκελ ο Εϊσκένς σημειώνει ότι «εξουδετερώνει τις αμφιβολίες» ενώ πιστεύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «υπεύθυνη αλληλεγγύη». Όμως υπογράμμισε: «με δάνεια που χορηγούνται με υψηλά επιτόκια στις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, οι πιστώτριες χώρες θα συνεχίζουν να πλουταίνουν εις βάρος των χωρών που χρωστούν, αν εννοείται, η επιχείρηση διάσωσης πετύχει. Πρόκειται για μία πολύ παράξενη αντίληψη της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση στις νότιες Ευρωπαϊκές χώρες, ο Εϊσκένς απάντησε:

«Το πρωί, όταν ξυρίζομαι ακούγοντας το ραδιόφωνο, λέω συχνά στη σύζυγο μου, ότι φοβάμαι την ημέρα όπου θα αναγγείλουν ενδεχομένως πραξικόπημα στην Ελλάδα, στην Ισπανία στην Πορτογαλία, ή ακόμη και στην Ιταλία. Σε μερικές χώρες, η κοινωνική κατάσταση γίνεται δραματική. Θα ήταν παράδοξο, τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται, έστω και δειλά, να εκραγεί το κοινωνικό μέτωπο. Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που γνώρισαν οι γονείς μας το 1930. Γι αυτό, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διορθωθεί η κατάσταση». Ο ίδιος υπερασπίστηκε την ιδέα ενός new deal για την Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ρόλο του εγγυητή του. «Εάν βάλουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι για να βοηθήσουμε την Ισπανία, είναι λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: «πρέπει να περιμένουμε να γίνει πραγματική κοινωνική έκρηξη σε κάποια χώρα για παρέμβουμε;».

Διαπίστωσε ακόμη ότι η οικονομική κρίση αυξάνει τις πολιτικές εντάσεις στις ΗΠΑ, ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκράτες, στη Γερμανία, όπου η Μέρκελ δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση, στο Βέλγιο, όπου μέρος της Φλάνδρας τείνει προς την άκρα δεξιά κ.ο.κ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ