Εφημερίδα «ζει» χωρίς… διαφημίσεις

Εφημερίδα «ζει» χωρίς… διαφημίσεις

 

Ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των εμπνευστών της ξεπέρασε το σχέδιο χρηματοδότησης μίας ολλανδικής εναλλακτικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, η οποία μη θέλοντας έσοδα από διαφημίσεις έκανε έκκληση για εθελούσιες συνδρομές, συγκεντρώνοντας με τον τρόπο αυτό πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

«Ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατ. ευρώ, δηλ. πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολογίζαμε ότι χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε την έκδοσή της», η οποία υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομπ Βάινμπεργκ, αρχισυντάκτης της «Ντε Κορεσπόντεντ» και ένας εκ των εμπνευστών του σχεδίου.

Οι ιδρυτές της εφημερίδας, ορισμένοι εκ των οποίων είναι γνωστά ονόματα της ολλανδικής δημοσιογραφίας, είχαν δημοσιεύσει τον Μάρτιο στο Διαδίκτυο μία δημόσια έκκληση για χρηματική ενίσχυση μέσω συνδρομών του εγχειρήματός τους, που στόχο είχε τη δημιουργία ενός φύλλου «ποιοτικού, που θα δίνει έμφαση στην έρευνα και στην εμβάθυνση στα θέματα, και τις εναλλακτικές μορφές δημοσιογραφίας», δηλώνει ο Βάινμπεργκ.

«Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν συχνά για εξαιρέσεις, για ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία, όπως φερ’ ειπείν για μία τράπεζα που χρεοκόπησε: εμείς επιθυμούμε να στρέψουμε την προσοχή στις δομές που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Με άλλα λόγια, τα νέα μιλούν γι’ ό,τι συμβαίνει σήμερα, όμως ποτέ για ό,τι συμβαίνει καθημερινά», υπογράμμισε ο Βάινμπεργκ.

Η «Ντε Κορεσπόντεντ» εξάλλου θέλει να αποφύγει τις παγίδες στις οποίες πέφτουν οι παραδοσιακές εφημερίδες με την εμμονή τους μήπως και δεν συμπεριλαμβάνουν κάτι που εμπεριέχουν οι ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα οι διαφορές ανάμεσα στα παραδοσιακά έντυπα μέσα «βαθμηδόν να μειώνονται», διευκρινίζει ο ίδιος.

«Όμως αυτό έχει ως άμεση επίπτωση να υπάρχει όλο και μεγαλύτερος χώρος στην αγορά για τα εναλλακτικά σχήματα», επεσήμανε.

Για να γίνει κάποιος «μέλος» του σχεδίου «Ντε Κορεσπόντεντ» αρκεί να υπογράψει μία ετήσια συνδρομή στην εφημερίδα ύψους 60 ευρώ. Σε περίπτωση που το απαιτούμενο ποσόν για την ίδρυση της εφημερίδας δεν επαρκούσε, τα χρήματα απλώς θα επιστρέφονταν στους πρόθυμους συνδρομητές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ