Εφιαλτικές εκτιμήσεις του ΠΟΥ για τα κρούσματα και την εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης “Δέλτα“, που ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες και θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, μόλις την περασμένη εβδομάδα (12-18 Ιουλίου) καταγράφηκαν περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή κατά 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως εκτιμά ο ΠΟΥ, με αυτόν τον ρυθμό αναμένεται πως ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, παγκοσμίως, αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σε 124 χώρες η μετάλλαξη “Δέλτα”

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) η παραλλαγή “Δέλτα”, που είναι πολύ μεταδοτική και ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, δηλαδή 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την “Άλφα”, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη “Βήτα”, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη “Γάμμα”, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία «Αναμένουμε ότι (η παραλλαγή Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.

Μυστήριο το πού οφείλεται η μεταδοτικότητά της

«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, δηλαδή μια αύξηση 44%, ακολουθούν η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%). Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών, 57.000, παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.