Εφεση ο Γκιλάνι

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι άσκησε έφεση σήμερα στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για προσβολή του Ανώτατου Δικαστηρίου, γιατί αρνήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια να ζητήσει την επανάληψη μιας δικαστικής διαδικασίας στην Ελβετία για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων από τον αντιδημοφιλή πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ανακοινώθηκε από το δικαστήριο.

Η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας αναμένεται να κοινοποιήσει τη Δευτέρα την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του πρωθυπουργού Γκιλάνι στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην οποία έχει κληθεί. Ο Γκιλάνι κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έξι μηνών και συνεπώς να εξαναγκασθεί σε παραίτηση, για μια υπόθεση στην οποία δεν έχει εμπλακεί επί της ουσίας αλλά γιατί αρνήθηκε να εναχθεί δικαστικά ο αρχηγός του κράτους.

“Μια έφεση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο”, δήλωσε αξιωματούχος του δικαστηρίου που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο δικηγόρος του Γκιλάνι είχε δηλώσει ότι θα ασκούσε έφεση στο τέλος της προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας στις 2 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας το Δικαστήριο είχε ανακοινώσει την πρόθεση να απαγγείλει κατηγορία στον πρωθυπουργό για προσβολή της δικαιοσύνης.

Η επιμονή του δικαστηρίου καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη θέση του προέδρου της χώρας και του πρωθυπουργού που είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς, κατηγορούνται για διαφθορά και κακοδιοίκηση, αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πανίσχυρου στρατού, ενώ οξύνεται η οικονομική κρίση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το 2009 διάταγμα γενικής αμνηστίας που απάλλασσε μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο Ζαρντάρι από τη δίωξη σε υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος τη δεκαετία του 1990 και τη μεταφορά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το δικαστήριο είχε ζητήσει από την πακιστανική κυβέρνηση την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ