Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τατάρ: «Η Κύπρος είναι οθωμανική ιδιοκτησία»

Η εφημερίδα Güneş γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκε το συγκρότημα οθωμανικών αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έγινε δεκτός από τον καθηγητή Δρ. Ουγούρ Ουνάλ (Uğur Ünal), διευθυντή των Κρατικών Αρχείων και ενημερώθηκε για το αρχείο, όπως αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τατάρ συνοδευόταν από τον Εζντάν Σαντραζάμ (Ejdan Sadrazam) λεγόμενο διευθυντή του «κρατικού αρχείου» και τη Φατμά Ντεμιρέλ (Fatma Demirel) λεγόμενη γενική πρόξενος της «ΤΔΒΚ» στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είχε επίσης την ευκαιρία να εξετάσει τη συμφωνία μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βρετανικού Βασιλείου το 1878 και δήλωσε ότι εάν το έγγραφο αυτό δεν ήταν διαθέσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προβεί σε διαφορετικές θέσεις, αλλά όπως φαίνεται στο έγγραφο αυτό, η διοίκηση του νησιού αφέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν μεταβιβάστηκαν.

Λέγοντας ότι και μόνο από αυτό το έγγραφο μπορεί να γίνει κατανοητή η σημασία του αρχείου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ένα έθνος που μεταφέρει το παρελθόν του στο μέλλον θα καταλαμβάνει πάντα τη θέση του στην ιστορία. Τόνισε δε ότι για να επιβιώσει ένα έθνος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε Τούρκος νέος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί αυτό το αρχείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό.

Παράλληλα, υπενθύμισε το «πρωτόκολλο» συνεργασίας μεταξύ των διευθύνσεων αρχείων της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και δήλωσε ότι οι απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» θα ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς είναι σημαντική η μεταφορά στην «ΤΔΒΚ» της εδώ εμπειρίας και γνώσης και για τη σωστή μεταφορά της τουρκοκυπριακής ιστορίας στις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: sigmalive

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ