Ε.Ε.: Παρέτεινε τις κυρώσεις στην Τουρκία για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την αναθεώρηση του πλαισίου για περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο των Υπουργών, εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία παρατείνει το καθεστώς των κυρώσεων για ένα έτος και συγκεκριμένα έως τις 12 Νοεμβρίου 2023.

Η απόφαση αφορά έρευνες για γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία σε περιοχές που θεωρούνται αμφισβητούμενες, επειδή δεν έχουν καθοριστεί οι σχετικές ζώνες εκμετάλλευσης, με την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί την ικανότητά της να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.  Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Επί του παρόντος, δύο άτομα υπόκεινται σε τέτοιες κυρώσεις. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ