Ε.Ε: Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Μητσοτάκης: «Δεν καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα λόγω Ουγγαρίας-Πολωνίας»

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.  Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. «Θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως παρά τις διαφωνίες, «υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα.  Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ. Η επιτυχία της ελληνικής φύλαξης των συνόρων είναι ότι πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από την Τουρκία. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν. Υπάρχει γενική αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στο θέμα των εξωτερικών συνόρων και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν την οποία προσυπογράφω».

Σε ερώτηση για την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως «Θα είναι πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή και των δυο. Είμαστε και οι δυο στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας με ισχυρή λαϊκή εντολή και είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς βέβαια η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές δημόσια».

Σε επόμενη ερώτηση για την ευρωπαϊκή συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και για το αν η frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων ανέφερε: “Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ.”

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος και αν το έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε: “Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος”.

Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικές. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων”.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της eurostat για τον πληθωρισμό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου. Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων”.

Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα για την Ουκρανία

“Η EE θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί”, τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, ιδίως μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Έκανε απολογισμό της προόδου στην παράδοση και την κοινή προμήθεια ενός εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητά της να διεξάγει επιθετικό πόλεμο, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της παράκαμψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει την έγκριση της 11ης δέσμης κυρώσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν ταχέως τις εργασίες σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία για την προσέγγιση των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία. «Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να παρέχει drones στη Ρωσία», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη δέσμευση και τις ουσιαστικές προσπάθειες της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ και την ενθαρρύνει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία και θα υποστηρίζει τις προσπάθειές της για την πλήρη εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων.

Στα συμπεράσματα για την «Ασφάλεια και την ‘Αμυνα», οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η τεχνολογική και βιομηχανική βάση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα και «να καταστεί πιο καινοτόμος, ανταγωνιστικός και ανθεκτικός, ιδίως σε ένα νέο στρατηγικό περιβάλλον που απαιτεί αμυντική ετοιμότητα και σημαντική αύξηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Ευρώπης και ικανότητα να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης για την παράδοση και την κοινή προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων, ιδίως σχετικά με τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) με σκοπό την ταχεία έγκρισή το. Χαιρετίζει, επίσης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω του κοινού νόμου περί προμηθειών (EDIRPA) και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP) για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση για περαιτέρω αύξηση του χρηματοοικονομικού ανώτατου ορίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί και η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και να διατηρηθεί η ικανότητα της Ένωσης να αποτρέψει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε κρίσεις και συγκρούσεις και να αναπτύξει ικανότητες μέσω των εκπαιδευτικών αποστολών της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ