Δυσοίωνο το μέλλον στους δρόμους της Μόσχας

Δυσοίωνο το μέλλον στους ρωσικούς δρόμους

 

Ένα ατέλειωτο μποτιλιάρισμα βλέπουν στη Μόσχα οι ειδικοί έως το 2018, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα. Οι δρόμοι της ρωσικής πρωτεύουσας, που σήμερα «μπλοκάρουν» και τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, θα κλείνουν τελείως, καθώς οι ώρες αιχμής θα «συγχωνευτούν» σε ένα ενιαίο μποτιλιάρισμα που θα προκαλέσει κατάρρευση του κυκλοφοριακού συστήματος.

Πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ώρες αιχμής στους μοσχοβίτικους δρόμους διαρκούσαν περίπου 40 λεπτά. Σήμερα η πόλη «ακινητοποιείται» για τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις το βράδυ, ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται κατακόρυφα στα 300.000 κάθε χρόνο.

Μια λύση που θα αφήσει τη Μόσχα να «αναπνεύσει» θα ήταν, σύμφωνα με τις αρχές, να τραβήξουν χειρόφρενο 500.000 μοσχοβίτες αυτοκινητιστές, και να κυκλοφορούν με λεωφορεία ή μετρό. Όμως, στην πραγματικότητα, ούτε το μετρό μπορεί να «χωρέσει» μισό εκατομμύριο ανθρώπους, αφού ήδη, στις ώρες αιχμής, κάποιοι συρμοί είναι ασφυκτικά γεμάτοι, όπως, για παράδειγμα η γραμμή Tagansko-Krasnopresnenskaya.

Τις προτεραιότητες της πολιτικής μεταφορών κι εξυπηρέτησης των δημοτών, αλλά και επισκεπτών της Μόσχας έχει συνοψίσει ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν στην εξής φράση: «Οι δημόσιες μεταφορές είναι πολύ πιο σημαντικές από τις προσωπικές. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ρυθμοί κατασκευής του μετρό της Μόσχας, έφτασαν σε σημείο ρεκόρ, με 15 χιλιόμετρα διάνοιξης γραμμών τον χρόνο, ενώ δημιουργήθηκαν ειδικές λεωφορειολωρίδες για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων και δημιουργήθηκαν νέα πάρκινγκ, κοντά στους σταθμούς μετρό, για να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους οι πολίτες.»

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε τους αυτοκινητιστές στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Θέλουμε η επιλογή να είναι δική τους… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το κυκλοφοριακό έμφραγμα στη Μόσχα» λέει ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Μεταφορών της Μόσχας Σεργκέι Αντρέικιν.

ΠΗΓΗ: rbth.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ