Δυσφορία στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών

Δυσφορία στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών

 

Δύσκολες ώρες περνούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και κυρίως η ηγεσία τους. Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) συνεχίζονται, στο συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Λειψία μόνο ενθουσιασμός δεν επικρατεί. Το φάντασμα της πρόσφατης εκλογικής ήττας πλανάται στην συνεδριακή αίθουσα, όπου οι 600 σύνεδροι καλούνται να εγκρίνουν το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος. Ενώ η κυβερνητική συνεργασία με τους συντηρητικούς θεωρείται μονόδρομος, η βάση του κόμματος αντιδρά. «Η πλειονότητα των μελών της οργάνωσής μου δεν θέλει τον „μεγάλο συνασπισμό“. Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που επιθυμούμε. Και για μια τέτοια κυβέρνηση δεν είμαι διατεθειμένη να αγωνιστώ. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι το πλαίσιο του συνεδρίου. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μιας αριστερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τις αποφάσεις που πήραμε το 2009. Ελπίζω τώρα να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», επισημαίνει η Σάρα Ζόρλου, σύνεδρος από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες, η κομματική βάση θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα της συμφωνίας σε εσωκομματικό δημοψήφισμα. Τα μέλη του SPD θέλουν να είναι διακριτές στην προγραμματική συμφωνία οι σοσιαλδημοκρατικές προτεραιότητες. Η καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ θεωρείται η σημαία του κόμματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το αίτημα αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς «εκπτώσεις» σε περίπτωση συνεργασίας με τα χριστιανικά κόμματα.

 

“Θα πρέπει να μιλήσουμε με την Αριστερά”

Η προώθηση του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος θα ήταν πιο εύκολη με το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), ωστόσο μέχρι προχθές η ηγεσία του SPD απέκλειε κυβερνητική συνεργασία μαζί του. Στο συνέδριο της Λειψίας αυτό άλλαξε. Οι Σοσιαλδημοκράτες κάνουν άνοιγμα προς τα Αριστερά, αλλά αυτό αφορά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και όπως τονίζει η Ίνγκα Στέφαν, σύνεδρος από την Κάτω Σαξονία: «Η πλειονότητα των μελών του κόμματος είναι ικανοποιημένη από το άνοιγμα προς τα Αριστερά. Διαπιστώνουμε ότι η συνεργασία με τους Πράσινους που επιθυμούμε δεν διασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πρέπει να μιλήσουμε με την Αριστερά, με την οποία θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση σε τέσσερα χρόνια».

Τη δυσφορία της βάσης για τις εξελίξεις εισέπραξε με επώδυνο τρόπο η κομματική ηγεσία. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επανεξελέγη στην προεδρία του SPD με πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Ακόμη πιο ηχηρός ήταν ο κόλαφος για τη γενική γραμματέα του κόμματος Αντρέα Νάλες. Το 67% που έλαβε χωρίς αντίπαλο, μόνο επιβράβευση της πολιτικής της δεν θεωρείται.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ