Dumfries House: Η ιστορία πίσω από το επιβλητικό αρχοντικό της Σκωτίας που θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπλαση του Τατοΐου

Με βαθιά ιστορία και εκπάγλου καλλονής, το Dumfries House είναι μία, εξοχική κατοικία, σε κτήμα μεγαλύτερο των 2000 στρεμμάτων, που είναι γνωστή τόσο για την παλαδική της αρχιτεκτονική όσο και για τα έπιπλά της, στα οποία περιλαμβάνονται και μερικά αυθεντικά κομμάτια Thomas Chippendale, 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα αρχοντικά της Σκωτίας.


Το συγκρότημα ανήκε σε κλάδο της οικογένειας Κρώφορντ. Το κτίριο κτίστηκε στη δεκαετία του 1750 και το κληρονόμησε ο 2ος Μαρκήσιος του Μπιουτ, το 1814. Έμεινε στην οικογένεια αυτή ως το 2007. Τότε ο 7ος Μαρκήσιος αποφάσισε να το πουλήσει στο βρετανικό Δημόσιο, γιατί ήταν ακριβό το κόστος συντήρησης.
Η πολιτιστική σημασία του συγκροτήματος και η αδήριτη ανάγκη να μην διαταραχθούν τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα, με μετακομίσεις και δημοπρασίες, ουσιαστικά η ανάγκη διάσωσης του συγκροτήματος, ήταν αυτή που έκανε έναν όμιλο εταιριών με επικεφαλής το Ίδρυμα του Διαδόχου Καρόλου να το αγοράσουν για να το προστατεύσουν. Πλήρωσαν 45 εκατομμύρια στερλίνες, εκ των οποίων τα 20 ήταν δάνειο.

Η εν λόγω κοινοπραξία εκπόνησε ένα ειδικό σχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση του κτήματος και των κτιρίων. Στόχος ήταν το συγκρότημα να πάρει νέα πνοή, να ανακαινιστεί και να αναδιοργανωθεί, ώστε να γίνει αυτάρκες, να “βγάζει” δηλαδή μόνο του τα χρήματα που χρειάζεται για τη συντήρησή του. Κάτι τέτοιο θα έδινε νέα πνοή και στην τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Το κτήμα άνοιξε το 2008 για περιηγήσεις. Αργότερα άνοιξαν και άλλα τμήματά του για πολλές χρήσεις, από εκπαιδευτικές μέχρι εμπορικές. Το συγκρότημα σήμερα είναι ανοιχτό για γάμους και άλλες εκδηλώσεις, για διαμονή στους ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες και για πολλές άλλες δραστηριότητες. Όπως λέει και η ιστοσελίδα του συγκροτήματος, ειδικά για τα δωμάτια στους ξενώνες διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις που θα περίμενε κανείς, όπως οθόνες τηλεόρασης LED, Wi-Fi, στεγνωτήρα μαλλιών, και τις συνδυάζουν με με πολυτελή σερβίτσια και επιλεγμένα κομμάτια επίπλων, που έρχονται από το παρελθόν. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πάντρεμα της παράδοσης και του παρελθόντος, με το σήμερα, τις ανάγκες του και τις ανέσεις του.

 


Το έργο στο Τατόι

Η αξιοποίηση του Dumfries House αναμένεται να είναι και στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο, σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί η τεχνογνωσία του Ιδρύματος, στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση του συγκροτήματος των παλαιών ανακτόρων στο Τατόι.

Στην αξιοποίηση του πρώην βασιλιού κτήματος στο Τατόι, αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οποίος δήλωσε: “Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο. Ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ