Δρέσδη: Επέστρεψαν στον «Πράσινο Θόλο» μερικά από τα 4.300 διαμάντια που είχαν κλαπεί

Πέντε άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για μια από τις πιο τολμηρές ληστείες κοσμημάτων, η λεία της οποίας ήταν πολύτιμα αντικείμενα αξίας άνω 113 εκατομμυρίων ευρώ.  Η ληστεία έγινε στην Δρέσδη στην Γερμανία, στο κρατικό μουσείο της πόλης, τον γνωστό «Πράσινο Θόλο», το 2019. Τα τεχνουργήματα που είχαν αφαιρεθεί ήταν διακοσμημένα με 4.300 διαμάντια.

Η αστυνομία ανακάλυψε πολλά από τα κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αδαμαντοποίκιλτου (καλυμμένου με διαμάντια) ξίφους, αλλά υπάρχει φόβος ότι ο υπόλοιπος λεηλατημένος θησαυρός μπορεί να μην βρεθεί ποτέ.

Οι άνδρες, είναι όλοι μέλη ενός διαβόητου εγκληματικού οικογενειακού δικτύου, και αντιμετωπίζουν ποινές από τέσσερα έως έξι χρόνια.  Ήταν μια σχολαστικά σχεδιασμένη ληστεία. Η συμμορία, που ζούσε στο Βερολίνο, επισκέφτηκε την τοποθεσία πολλές φορές και προετοίμασε το σημείο εισόδου της εκ των προτέρων. Χρησιμοποίησαν μια υδραυλική μηχανή κοπής για να πριονίσουν τα προστατευτικά κάγκελα σε ένα παράθυρο, τα οποία κόλλησαν εκ νέου, όταν έφυγαν.

Πριν μπουν στο μουσείο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 2019, έβαλαν φωτιά σε έναν πίνακα με αυτόματες ασφάλειες, κοντά στο μουσείο. Το ρεύμα έπεσε,, βυθίζοντας στο σκοτάδι τους γύρω δρόμους. Τότε δύο από τους άνδρες γλίστρησαν μέσα στο μουσείο.

Μια κάμερα κατέγραψε τους κλέφτες να φορούν μάσκες και να κρατούν τσεκούρια καθώς έμπαιναν στο πολυτελώς διακοσμημένο Gruenes Gewoelbe,( Πράσινος Θόλος, – Green Vault) όπου έσπασαν τις γυάλινες προθήκες για να φτάσουν στον θησαυρό.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, οι κλέφτες ψέκασαν με αφρό από έναν πυροσβεστήρα σε όλο το δωμάτιο για να καλύψουν τα ίχνη τους. Για να φύγουν χρησιμοποίησαν ένα Audi το οποίο στη συνέχεια το εγκατέλειψαν σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά του έβαλαν φωτιά για να καλύψουν κι εκεί τα ίχνη τους. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο Βερολίνο.

Το εσωτερικό του «Πράσινου Θόλου»

Τα κλοπιμαία, ήταν μέρος ενός θησαυρού που συνέλεξε τον 18ο αιώνα ο Αύγουστος ο Ισχυρός, ο Εκλέκτορας της Σαξονίας. Ο Αύγουστος ο Ισχυρός όχι μόνο συγκέντρωσε δεκάδες τεχνουργήματα, καλυμμένα με διαμάντια και πολύτιμους λίθους, αλλά σχεδίασε ο ίδιος το Μουσείο του Πράσινου Θόλου, στο οποίο τα εξέθεσε.

Μετά από έρευνα ενός έτους, η αστυνομία έκανε τις πρώτες συλλήψεις. Όλοι όσοι καταδικάστηκαν σήμερα είναι μέλη της «φυλής Ρέμμο». Υπάρχουν αρκετές τέτοιες «φυλές» στη Γερμανία. Είναι οικογενειακά δίκτυα με αραβικές ρίζες, συμμορίες, υπεύθυνες για μεγάλα, οργανωμένα, εγκλήματα. Τα πιο πρόσφατα και γνωστά που έχουν κάνει η επιδρομή σε μεγάλο πολυκατάστημα και η ληστεία μιας τράπεζας.

Ένας από τους «κλέφτες της Δρέσδης» έχει στο παρελθόν καταδικαστεί για κλοπή ενός γιγαντιαίου χρυσού νομίσματος, το οποίο ζύγιζε 100 κιλά από το μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017. Το νόμισμα δεν βρέθηκε ποτέ. Πιστεύεται ότι το έχουν σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και το έχουν λιώσει.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι κλέφτες δεν γνώριζαν π όσο μεγάλη ήταν η αξία των αντικειμένων που πήραν. Η κλοπή δεν είχε κατά την αστυνομία απλώς να αλλάξουν χέρια τα αντικείμενα και να πάνε σε κάποιον μανιώδη συλλέκτη. Η αστυνομία θεωρεί ότι η κλοπή έγινε για πλουτισμό και στην αρχή εξέφραζε φόβους ότι δεν θα βρεθεί τίποτα, όπως δεν έχει βρεθεί το νόμισμα. Τελικώς τρεις από τους συλληφθέντες ομολόγησαν που είχαν τα κλοπιμαία, με αντάλλαγμα ελαφρύτερες ποινές. Έτσι πολλά από τα αντικείμενα , όπως το ξίφος, επιστράφηκαν στο μουσείο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ