Δολοφονήθηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος στο Μεξικό – ΦΩΤΟ

Ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε χθες Παρασκευή στη μεξικανική Πολιτεία Γκερέρο (νότια), γνωστοποίησε η τοπική εισαγγελία· πρόκειται για τον δεύτερο ρεπόρτερ ο οποίος δολοφονείται μέσα σε μία εβδομάδα και τον όγδοο ήδη φέτος.

Ο Έντγκαρ Αλμπέρτο Νάβα ήταν ο διευθυντής και αρχισυντάκτης του ενημερωτικού ιστότοπου La Verdad de Zihuatanejo, στο δυτικό τμήμα της Πολιτείας, όπου εργαζόταν επίσης στον δήμο. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το θύμα χτυπήθηκε από σφαίρα που εβλήθη από όπλο διαμετρήματος 9 χιλιοστών», ανέφερε η εισαγγελία, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους εργαζόμενους στον Τύπο, καθώς πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα αυτή από το 2000, σε υποθέσεις που συνδέονταν είτε με την κάλυψη από πλευρά τους της δράσης των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ή της πολιτικής διαφθοράς. Στην πλειονότητά τους, τα εγκλήματα αυτά μένουν ατιμώρητα.

Ο Νάβα ήταν ο δεύτερος δημοσιογράφος ο οποίος δολοφονήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Μεξικό. Την Τρίτη, το πτώμα του Ροχέλιο Μπαραγάν, του διευθυντή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Guerrero Al Instante, βρέθηκε στο πορτ-μπαγκάζ εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου στην Πολιτεία Μορέλος (κεντρικά) με τραύματα στο κεφάλι.

Εξάλλου, τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας El Monitor de Parral, στην Πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια), υπέστησαν την Τετάρτη επίθεση με μολότοφ, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Μετά την επίθεση, η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι παύει να δημοσιεύει άρθρα για πολιτικές υποθέσεις και αστυνομικά ρεπορτάζ, με την ελπίδα να αποφύγει νέες επιθέσεις.

Το 2018, τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με βάση την καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί οι περισσότεροι φόνοι δημοσιογράφων εντός του 2019.

Οι ανθρωποκτονίες στο Μεξικό γενικά αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ιστορία, κατά επίσημα στοιχεία, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που έχει μπροστά του ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε το αξίωμα τον Δεκέμβριο δεσμευόμενος να μειώσει τη βία στη χώρα που λυμαίνονται τα διαβόητα καρτέλ των ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ