ΔΝΤ:Εμπιστευόμαστε τη Λαγκάρντ

ΔΝΤ:Εμπιστευόμαστε τη Λαγκάρντ

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να περιβάλλει με την «εμπιστοσύνη» του την γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, που κλήθηκε σε απολογία σήμερα ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για το ρόλο της στην υπόθεση Ταπί/ Crédit Lyonnais, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 188 κράτη-μέλη του ΔΝΤ, ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή, περιλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων εξελίξεων, και συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του την γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρώντας ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράις, επαναλαμβάνοντας τη θέση την οποία είχε ήδη διατυπώσει τον Μάρτιο.

Μετά την ακροαματική αυτή διαδικασία, η οποία άρχισε σήμερα και ενδέχεται να συνεχιστεί αύριο, η Λαγκάρντ ενδέχεται να λάβει καθεστώς ειδικού μάρτυρα, ή να ασκηθούν κατηγορίες σε βάρος της για την απόφαση που είχε λάβει το 2007, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, να παρέμβει σε μια υπόθεση που αφορούσε μια διένεξη ανάμεσα στον Ταπί και την τράπεζα για την πώληση της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να της ασκηθεί δίωξη και τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την παραμονή της στην ηγεσία του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοοικονομικού ιδρύματος είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει «υποθέσεις».

Από νομική άποψη η Λαγκάρντ δεν θα ήταν αναγκασμένη να παραιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά η δυνατότητά της να ασκεί τα καθήκοντά της ουσιαστικά θα εκμηδενιζόταν εάν αντιδρούσαν κράτη-μέλη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ