ΔΝΤ: Θέλουμε τα χρέος στην Ελλάδα κάτω από 110% του ΑΕΠ

ΔΝΤ: Θέλουμε τα χρέος στην Ελλάδα κάτω από 110% του ΑΕΠ

 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ δεν απέκλεισε την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt. «Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους θα είναι χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

Μιλώντας χθες στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εάν αυτή πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσής της.

Ο κ. Μπλανσάρ είπε πως ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν πολύ αργά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έχουν περάσει. «Το ακούτε όλο και περισσότερο: Έχουμε κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Μην έχετε άλλες απαιτήσεις από εμάς’. Αυτό με ανησυχεί», δήλωσε, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουμε να φθάσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο απασχόλησης. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία δεν έχει περάσει κρίση ανεργίας, δεν αναπτύσσεται θεαματικά».

Ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να αυξηθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 4% από περίπου 2% σήμερα, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε περιθώριο για τη μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ