ΔΝΤ: Πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Είναι πολύ πρόωρο να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», εξήγησε ο Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις.

«Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάδοση του ιού σε όλη την Ασία.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε (τις επιπτώσεις). Θα το κάνουμε στον κατάλληλο χρόνο. Προς το παρόν, είναι πάρα πολύ πρόωρο», τόνισε.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές, έχουν καταγραφεί περίπου 7.700 κρούσματα και 170 θάνατοι από τον κοροναϊό.

Στις 20 Ιανουαρίου το ΔΝΤ στις τελευταίες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία έκανε λόγο για μεγαλύτερη ανάπτυξη (+3,3% από +2,9% το 2019) κυρίως χάρη στη λήξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και ότι η επιστροφή της αβεβαιότητας μπορεί να την πλήξει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ