Διχογνωμία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τον τύπο του πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο, ο πύραυλος που εκτόξευσε νωρίτερα η Βόρεια Κορέα ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), κρίνοντας από το βεληνεκές του, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο διαφωνεί. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατέγραψε την διαδικασία της εκτόξευσης και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς ο οποίος δεν μπορούσε να απειλήσει τη νήσο Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 06:57 ώρα Ιαπωνίας (00:57 ώρα Ελλάδας), πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα στις 07:16 (01:16 ώρα Ελλάδας) περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο. Η Ιαπωνία προτίθεται να προσφύγει στον ΟΗΕ για την ενέργεια αυτή.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει τη νήσο Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ