Die Zeit: Η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει περισσότερα “όχι” από όσα υπολόγιζε

Στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, και του αδελφού του κόμματος στη Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σχετικά με την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος σήμερα.

Χθες το απόγευμα οι βουλευτές του CDU/CSU συνεδρίαζαν επί περισσότερες από πέντε ώρες και εκτιμούσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Στο τέλος της συνεδρίασης το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, σημειώνει η εφημερίδα Die Zeit: Σήμερα που το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, η Μέρκελ θα έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών της παράταξής της.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «όχι» απ’ όσα υπολόγιζε, καθώς 48 βουλευτές της έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση και 3 ότι θα απέχουν. Τον Φεβρουάριο όταν είχε τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της παράτασης του δεύτερου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας 29 βουλευτές του CDU/CSU είχαν ψηφίσει «όχι».

Στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι διαφωνίες ήταν μικρότερες, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες σχεδόν όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι ένας σημαντικός δείκτης της υποστήριξης που εξακολουθεί να χαίρει στο εσωτερικό της παράταξής της στο κρίσιμο θέμα της Ελλάδας, εκτιμά η Zeit. Αν ο αριθμός των διαφωνούντων παραμείνει γύρω στους 50 η Μέρκελ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της.

Τελικά, καταλήγει η εφημερίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλη πλειοψηφία της παράταξης θα ψηφίσει «ναι» σήμερα, κυρίως καθώς οι βουλευτές της δεν επιθυμούν να βλάψουν τη Μέρκελ, η οποία σήμερα έχει και τα γενέθλιά της, αλλά ούτε και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη η σκληρή στάση που κράτησαν και οι δύο στις διαπραγματεύσεις κατάφερε να πείσει και κάποιους από τους βουλευτές που είχαν αμφιβολίες, επισημαίνει η Zeit.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση του Χάμπερμας στην Μέρκελ: “Τζογάρει” τη φήμη της Γερμανίας

Η γερμανική βουλή ψηφίζει για την Ελλάδα-Η Μέρκελ στηρίζει το Grexit του Σόιμπλε

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ