Die Zeit: «Ειρήνη έναντι αερίου»

Die Zeit: «Ειρήνη έναντι αερίου»

 

«Όλα στην Αφροδίτη», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αξία των κοιτασμάτων εκτιμάται στα 30 έως 100 δις ευρώ, «αρκετά χρήματα για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος και να έρθει νέα ευημερία στη χώρα». Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα καθώς το σχέδιο του προέδρου Αναστασιάδη κινδυνεύει να αποτύχει.

«Θα μπορούσε να σκοντάψει σε τεχνικά προβλήματα και σε κόστη, κυρίως όμως στην εχθρότητα ανάμεσα στο ελληνοκυπριακό νότο και τον τουρκοκυπριακό βορρά». Ακόμη κι αν η κυπριακή κυβέρνηση καταφέρει να εξορύξει τα κοιτάσματα μονομερώς, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των Τουρκοκύπριων, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Λευκωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 70 χλμ. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση «σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τεράστια μονάδα υγροποίησης και να μεταφέρει το αέριο με πλοία». Δεδομένου του τεράστιου όγκου του εγχειρήματος για ένα κράτος 780.000 κατοίκων, το σχέδιο είναι «από οικονομικής πλευράς ανοησία. Θα κοστίσει περί τα 15 δισεκ. ευρώ, περίπου το συνολικό χρέος της χώρας ενώ η σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα θα έχανε πέντε χρόνια εάν προτιμήσει την κατασκευή της μονάδας αντί του αγωγού».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σύντομα. «Όλα αυτά την ώρα που η λύση θα μπορούσε να είναι απλή», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ που επικαλείται η Zeit: «Ειρήνη έναντι αερίου». Χάρη στα πολλά νέα πεδία διαπραγματεύσεων που προκύπτουν, μια σειρά άλυτων προβλημάτων, λέει ο ίδιος, θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μια συνολική συνθήκη».

Ο αξιωματούχος εκφράζει φόβους ότι εάν η Κύπρος κινηθεί τελικά μονομερώς όσον αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες εντάσεις με την Τουρκία. Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Η Ευρώπη έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής παρά ποτέ, δεδομένου ότι η Κύπρος εξαρτάται από τα χρήματα των Ευρωπαίων. Μέχρι στιγμής όμως οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέλη της ΕΕ, η βόρεια Κύπρος και η Τουρκία δεν είναι».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ