Διάψευση από ΗΠΑ για κατασκευή αεροπορικών βάσεων στη βόρεια Συρία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε τις δηλώσεις Σύρων αξιωματούχων σύμφωνα με τους οποίους η Ουάσινγκτον κατασκευάζει δυο αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν κατασκευάζουμε ούτε διαθέτουμε αεροπορικές βάσεις σε λειτουργία στη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο λοχαγός, Τζεφ Ντέιβις,  ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Αξιωματικοί του συριακού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας είχαν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ κάνουν έργα σε μια αεροπορική βάση στην πόλη Ρμέιλαν, στην επαρχία Χασάκα (βορειοανατολικά), ενώ νεότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για την ύπαρξη μιας ακόμη αεροπορικής βάσης, κοντά στην πόλη Κομπάνι.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει δημόσια το φθινόπωρο την ανάπτυξη ενός αποσπάσματος περίπου 50 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία για την υποστήριξη επί του πεδίου των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Το γεγονός ότι έχουμε στείλει άνδρες εκεί, το ότι έχουμε κάνει παραδόσεις εκεί, και το ότι (τα εφόδια) πρέπει να φθάσουν εκεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν είναι μυστικό, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε σχόλια για τα μέσα» που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό, ανέφερε ο λοχαγός Ντέιβις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι ένας διάδρομος αποπροσγειώσεων στο αεροδρόμιο του Ρμέιλαν διαπλατύνθηκε και μάκρυνε και είναι «σχεδόν έτοιμος» να υποδεχθεί αμερικανικά μαχητικά.

Πηγές στον στρατό και στις υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Ιανουάριο πως οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζουν μια αεροπορική βάση στη βορειοανατολική Συρία και είχαν προσθέσει πως ήδη οι εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούν δεκάδες Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) —μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι— στις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ και τους παρέχει αεροπορική υποστήριξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τούνελ του ISIS ανακαλύφθηκαν κάτω από την πόλη Σιντζάρ – ΦΩΤΟ

Ο Ομπάμα κλείνει το Γκουαντάναμο: Αλλάζουμε πορεία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.