Διάγγελμα από τον Πούτιν για τη διάσωση της δημοφιλίας του

Διάγγελμα θα απευθύνει στον ρωσικό λαό ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη, αν και αυτό ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα Μαρτίου ώστε να συμπέσει με την πέμπτη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι θα γίνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με άρθρο της Vedomosti, τέσσερις πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν τους λόγους της μεταφοράς της ημερομηνίας του διαγγέλματος. Ωστόσο μία εκ των πηγών αυτών δήλωσε ότι «αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με την επιθυμία να ανακοπεί η πτώση της δημοτικότητας τη κυβέρνησης. Ενδεχομένως να σχετίζεται με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ενδέχεται όμως να μην ήθελαν το διάγγελμα αυτό να συμπέσει χρονικά με μια ημερομηνία που θα ήταν κοντά στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις 31 Μαρτίου».

Εάν η μεταφορά της ημερομηνίας σχετίζεται με την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, λέει ο πολιτειολόγος Αντρέι Καλιάντιν, τότε «ο πρόεδρος δεν έχει τόσους πολλούς μοχλούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, (για να αλλάξει τα δεδομένα), καθώς το διάγγελμα αυτό μεταδίδεται ζωντανά και είναι μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου. Γι’ αυτό συγκεκριμένα στο διάγγελμά του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (σσ.: δηλαδή σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου) μπορεί να μιλήσει δίνοντας σοβαρές υποσχέσεις στον πολιτικοποιημένο κόσμο».

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Πετρόφ αμφισβητεί το ενδεχόμενο η χρονική μεταφορά του διαγγέλματος να έγινε εξαιτίας κάποιων γεγονότων που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική. «Είναι δύσκολο να κρίνει κάποιος του λόγους αυτής της μεταφοράς, καθώς ακόμη δεν έχει εκφωνηθεί, αλλά για τον πρόεδρο το σημαντικό είναι να ανακόψει την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνει ο Πετρόφ, «αυτήν τη στιγμή η πτώση της δημοτικότητας αποτελεί τάση. Και πρέπει να ακουσθεί κάτι το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση, και όχι απλώς για να υποστηρίξει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Το διάγγελμα πρέπει να είναι ποιοτικά διαφορετικό, ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να ανακοινώσει μια στρατηγική με απώτερη προοπτική που θα υπερβαίνει χρονικά ακόμη και το 2024».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ