Δεκάδες άμαχοι έχασαν την ζωή τους στο Αφγανιστάν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον των Ταλιμπάν

Τουλάχιστον 20 Αφγανοί άμαχοι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή με στόχο έναν διοικητή των Ταλιμπάν στην ανατολική επαρχία Κουνάρ αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι το Σάββατο.

Το πλήγμα αυτό, με στόχο τον Σαρίφ Μαουίγια, στέλεχος των Ταλιμπάν στην περιοχή, προστέθηκε σε μα σειρά παρόμοιων το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός με στόχο τον σκιώδη κυβερνήτη της νότιας επαρχίας Χελμάντ, που σκοτώθηκε τη 2α Δεκεμβρίου.

Αρκετά ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί αυτόν τον μήνα από μονάδες του αφγανικού στρατού, που επιχειρούν με τη συνδρομή των ΗΠΑ, ιδίως με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη.

Η τακτική αυτή όμως αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Ο Άμπντουλ Λατίφ Φαζλί, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε ότι οκτώ γυναίκες και 12 παιδιά σκοτώθηκαν και πάνω από 15 άλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν στο αεροπορικό πλήγμα της Παρασκευής.

Ωστόσο μια εκπρόσωπος της αποστολής του NATO διέψευσε ότι η επιχείρηση προκάλεσε θανάτους αμάχων, αν και παραδέχθηκε πως κάποιοι άμαχοι τραυματίστηκαν. «Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες και να κρύβονται μέσα σε κτίρια ενώ συγκρούονται με τις αφγανικές δυνάμεις», ανέφερε η Ντέμπρα Ρίτσαρντσον, εκπρόσωπος της νατοϊκής αποστολής Resolute Support.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές γίνονται στο πλαίσιο της υποστήριξης της νέας τακτικής των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων που βάζει στο στόχαστρο ολόκληρη τη δομή των Ταλιμπάν, από τους μαχητές ως τους ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος.

«Λάβαμε αναφορές για πάνω από 40 μαχητές των Ταλιμπάν οι οποίοι σκοτώθηκαν στις αφγανικές επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Κουνάρ», είπε η Ρίτσαρντσον.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουνάρ Άμπντουλ Σατάρ Μιρζακουάλ ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι μια επιχείρηση των αφγανικών δυνάμεων στην περιοχή Σελτάν είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα, ανάμεσά τους 4 ξένοι, και να τραυματιστούν άλλοι 12. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση είχε στόχο τον Σαρίφ Μαουίγια, έναν τοπικό διοικητή των Ταλιμπάν που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα.

Κατά τον κυβερνήτη, άγνωστος αριθμός αμάχων συγκαταλέγεται στα θύματα. Είπε ότι δεν είχε στη διάθεσή του περισσότερες λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια ομάδα στην περιοχή για να εξακριβωθεί τι συνέβη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 313 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 336 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές της αφγανικής και της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς, ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 39% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, πάντα κατά τον ΟΗΕ.

Οι θάνατοι εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών αναλογούν στο 8% των συνολικών απωλειών μεταξύ των αμάχων (8.050) την περίοδο αυτή. Ο συνολικός αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν τη χρονική περίοδο ως τον Σεπτέμβριο παρέμεινε συγκριτικά σταθερός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ