Δανία: Ανησυχία από τη συχνότητα των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Στη Δανία, καταγράφηκαν 86 κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, αναφέρει η Αρχή Ελέγχου των Λοιμωδών Ασθενειών της Δανίας (SSI) υπογραμμίζοντας πως η συχνότητα των κρουσμάτων αυξάνεται.

«Η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο απότομη επιδημιολογική καμπύλη (…) κάτι που θα σήμαινε πως θα έπρεπε να ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης των μολύνσεων ή να τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να κρατήσουμε υπό έλεγχο την επιδημία», επισημαίνει, σε ένα δελτίο τύπου, μία από τους υπεύθυνους της SSI, η Τίρα Γκρόβε Κράους.

Η Δανία, με πληθυσμό 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η χώρα που έχει ανακοινώσει τα περισσότερα κρούσματα έως σήμερα, βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών της χώρας.

«Αυτά αντιστοιχούν σε 0,8% των περίπου 10.300 δειγμάτων στα οποία έγινε προσδιορισμός αλληλουχίας μεταξύ των εβδομάδων 47 και 52 (από τη 16η Νοεμβρίου έως την 27η Δεκεμβρίου). Εντούτοις, η αναλογία των κρουσμάτων που εντοπίζονται αυξάνεται και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 52, με την ομάδα αυτή να αντιπροσωπεύει το 2,3% όλων των δειγμάτων στα οποία έγινε προσδιορισμός αλληλουχίας έναντι 0,9% την προηγούμενη εβδομάδα», περιγράφει η SSI.

Η κυκλοφορία αυτής της μετάλλαξης στη χώρα δεν συνδέεται αποκλειστικά με πρόσωπα που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δανία είναι μία από τις χώρες που κάνουν προσδιορισμό αλληλουχίας στα περισσότερα δείγματα. Ο προσδιορισμός αλληλουχίας πραγματοποιήθηκε στο 11% των θετικών κρουσμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εννιαπλάσιος, εκτιμά η Αρχή.

Οι υγειονομικές αρχές συστήσουν τη διατήρηση των περιορισμών (γενικευμένη τηλεργασία, σχολεία και εμπορικά καταστήματα κλειστά με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων) στη μάχη κατά της κυκλοφορίας του ιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ