CNN: Το Κίεβο πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο – Η Ουκρανία έχει δίκτυο κατασκόπων στην Ρωσία

Η Ουκρανία έχει καλλιεργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς εναντίον ρωσικών στόχων και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να οργανώνουν επιθέσεις, είπαν στο CNN πολλά άτομα που έχουν σχέσεις με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για το θέμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτοί οι φιλοουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας πραγματοποίησαν και επίθεση με drone που στόχευε το Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου. Θεωρούν ότι οι κατάσκοποι εξαπέλυσαν τα drones από το εσωτερικό της Ρωσίας και όχι από την Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές εάν άλλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες – συμπεριλαμβανομένης μιας με στόχο μια κατοικημένη γειτονιά κοντά στη Μόσχα και μια άλλη επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία – εξαπολύθηκαν επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας ή διεξήχθησαν από αυτό το δίκτυο φιλοουκρανών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες δολιοφθοράς εντός της Ρωσίας, οι οποίοι αποτελούνται από ένα μείγμα φιλοουκρανών υποστηρικτών και στελεχών καλά εκπαιδευμένων σε αυτού του είδους τον πόλεμο. Η Ουκρανία πιστεύεται ότι τους παρείχε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας drones που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πώς η Ουκρανία κατάφερε να φέρει τα drones πίσω από τις εχθρικές γραμμές, αλλά δύο από τις πηγές είπαν στο CNN ότι το Κίεβο έχει δημιουργήσει καλά οργανωμένες διαδρομές λαθρεμπορίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή drones ή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία, όπου θα μπορούσαν στη συνέχεια να συναρμολογηθούν.

«Τα μετρητά κάνουν θαύματα»

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών σημείωσε ότι τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, γεγονός που τα καθιστά ώριμα για λαθρεμπόριο – κάτι που ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ουκρανοί έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που βρίσκονταν σε πόλεμο με τις φιλορωσικές δυνάμεις στην χώρα  τους.

«Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας», είπε ο αξιωματούχος. «Η επιβίωση είναι το πρόβλημα όλων, επομένως τα μετρητά κάνουν θαύματα».

Το ποιος ακριβώς ελέγχει αυτά τα στοιχεία είναι επίσης θολό, είπαν οι πηγές στο CNN, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εμπλέκονται στοιχεία της κοινότητας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του, ανέφεραν δύο από τις πηγές, αλλά δεν απαιτείται κάθε επιχείρηση να έχει την υπογραφή του.

Κληθείς για σχόλιο, ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας άφησε να εννοηθεί στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με drone εντός της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ