Χρυσό Λέοντα στον Πέδρο Αλμοδόβαρ για το σύνολο της καριέρας του – ΒΙΝΤΕΟ

Το Φεστιβάλ Βενετίας τίμησε σήμερα με Χρυσό Λέοντα τον Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ο 69χρονος βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, γνωστός για τις εμβληματικές ταινίες του, όπως το “Μίλα της”, το “Όλα για τη μητέρα μου” και, πιο πρόσφατα, για το “Πόνος και δόξα”, έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ αυτό το 1983 με τη μαύρη κωμωδία “Αμαρτωλές καλόγριες”. Ήταν υποψήφιος για τον Χρυσό Λέοντα το 1988 με τις “Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης”, μια ταινία που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.

“Η Βενετία είναι ο τόπος όπου γεννήθηκα ως σκηνοθέτης. Για μένα, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο”, είπε στους δημοσιογράφους ο Αλμοδόβαρ.

Για τις “Αμαρτωλές καλόγριες”, μια ταινία στην οποία μια τραγουδίστρια κρύβεται σε μια μονή με εκκεντρικές μοναχές –για την οποία παραδέχτηκε ότι δεν άρεσε σε όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής– είπε: “Και μόνο το γεγονός ότι συμμετείχα σε ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ έμοιαζε με θαύμα”.

Ο Αλμοδόβαρ, που έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον Αντόνιο Μπαντέρας και την Πενέλοπε Κρουθ, έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο του, όπως ένα Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για το “Μίλα της” ενώ το “Όλα για τη μητέρα μου” κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ