Χάρι Μπελαφόντε: Πέθανε ο βασιλιάς της calypso

Εμβληματική μορφή του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, επί τουλάχιστον έξι δεκαετίες, ο Χάρι Μπελαφόντε, πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών.

Ήταν πρωτοπόρος στη μουσική, στο τραγούδι, πρωταγωνίστησε σε ταινίες, αλλά και στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα. Άρχισε την καριέρα του στο χώρο του θεάματος, την δεκαετία του 1950, πριν στραφεί στoν πολιτικό ακτιβισμό. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το Ματίλντα. Αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στη μάχη για τα δικαιώματα των μαύρων. Πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Μανχάταν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.

Μεγάλωσε στην Τζαμάικα. Το κανονικό του όνομα είναι Harold George Bellanfanti Jr. Η αγάπη του για την μουσική φάνηκε από νωρίς κατάφερε να έχει επιτυχημένη καριέρα στις ΗΠΑ ως λαϊκός τραγουδιστής. Απέτισε φόρο τιμής στις ρίζες του από την Καραϊβική ενσωματώνοντας τη μουσική calypso στην αμερικανική κουλτούρα και δημιούργησε μια καριέρα δεκαετιών ως διασκεδαστής, αλλά και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων.

Το 1956, ο Μπελαφόντε κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Harry Belafonte: Calypso, στο οποίο υπήρχαν τα τραγούδια «Day-O (Banana Boat Song)» και «Jamaica Farewell». Έγινε ο πρώτος σόλο ερμηνευτής που πούλησε ένα εκατομμύριο δίσκους. Η επιρροή του του χάρισε τον τίτλο του Βασιλιά της Καλυψώς (calypso) και συνέχισε να μεταφέρει τα μουσικά του χαρίσματα στο Μπρόντγουεϊ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ