Χάος στην Βρετανία: «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας – Μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις

Το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας  επλήγη από μια “τεράστια βλάβη δικτύου” σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους – προκαλώντας χάος για δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές που μπορεί να διαρκέσει ημέρες.  Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS) δήλωσε ότι αντιμετωπίζει “τεχνικά προβλήματα” που ανάγκασαν τους ελεγκτές να μειώσουν τον ρυθμό με τον οποίο τα αεροσκάφη μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται.

Αυτό έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση εκατοντάδων πτήσεων τόσο εντός όσο και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ουσιαστικά έχουν επηρεαστεί όλες οι πτήσεις από και προς την Βρετανία, σε μια ημέρα που είχε διεθνώς την μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση, λόγω της επιστροφής των παραθεριστών. Οι Βρετανοί που επέστρεφαν από την Τενερίφη δήλωσαν στη MailOnline ότι τους είχαν πει να περιμένουν τουλάχιστον 12 ώρες αναμονής.  Η πλειονότητα (78%) των πτήσεων που αναχωρούν από το Χίθροου έχουν αυτή τη στιγμή καθυστέρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Flight Radar από τις 14:00, σε σύγκριση με το 74% στο Γκάτγουικ, το 81% στο Μάντσεστερ και το 86% στο Μπρίστολ. Ο ταξιδιωτικός εμπειρογνώμονας Simon Calder δήλωσε ότι το πρόβλημα του συστήματος ανάγκασε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να περάσουν από ένα ψηφιακό σύστημα σε ένα που πρέπει να λειτουργεί “περισσότερο χειροκίνητα”.

Η μετάδοση του προβλήματος έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας καθυστερήσεις σε ορισμένες πτήσεις που αναχωρούν από την Ήπειρο με προορισμό τις ΗΠΑ.  Η τηλεπαρουσιάστρια Gabby Logan δήλωσε ότι έμεινε αποκλεισμένη στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, ενώ επέστρεφε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Έγραψε: “Μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες μακριά από το σπίτι μου, είμαι ώρες μακριά από το να αγκαλιάσω την οικογένειά μου. Και μόλις μου είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός. Θα μπορούσαμε να μείνουμε εδώ για 12 ώρες. Έτσι καθόμαστε στο αεροπλάνο και περιμένουμε“.

Είμαστε σαν σαρδέλες στο αεροπλάνο και περιμένουμε, έγραψε ταξιδιώτης της British Airways στην Θεσσαλονίκη.

Η NATS δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι το προκάλεσε ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθει ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου στο φυσιολογικό. Η Michele Robson, η οποία εργαζόταν στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε ότι είναι “ασυνήθιστο” οι βλάβες να διαρκούν τόσο πολύ. Δήλωσε στην εκπομπή World at One του BBC Radio 4: “Υπήρξε μια βλάβη στο σύστημα σχεδιασμού πτήσεων σήμερα το πρωί, η οποία επηρέασε και τα δύο κέντρα στην Βρετανία.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο του Τζέρσεϊ, ενώ περίμενε να πετάξει προς το Λονδίνο, είπε: “Τώρα έχουν αρκετά δεδομένα για τέσσερις ώρες ώστε οι ελεγκτές να δουλεύουν κανονικά. Μετά από αυτό το σημείο, πρέπει να προχωρήσουν σε χειροκίνητη λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι εργάζονται με πολύ πιο αργό ρυθμό, ώστε να μπορούν να χειριστούν πολύ λιγότερα αεροσκάφη.
Φαίνεται λοιπόν ότι έχει επιβληθεί αυτό που θα αποκαλούσαν μηδενικό συντελεστή, που σημαίνει ότι κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να απογειωθεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή πιθανότατα προς το εξωτερικό. Γενικά, θα προσπαθούσαν να προσγειώσουν πράγματα που βρίσκονται ήδη στον αέρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της MailOnline πρόκειται για μια ασυνήθιστη βλάβη και το πιο περίεργο είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή της.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ