Χαμηλή “πτήση” για την Black Friday στη Γαλλία εν μέσω κινητοποιήσεων

Έπειτα από αρκετές ημέρες κινητοποιήσεων για τους φόρους στα καύσιμα, οι Γάλλοι καταστηματάρχες προειδοποίησαν ότι οι παρατεταμένες διαδηλώσεις θα επηρεάσουν την αγοραστική κίνηση την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και κατά συνέπεια θα απειληθούν θέσεις εργασίας, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει καμιά πρόθεση υποχώρησης.

Επί μια εβδομάδα, διαδηλωτές ντυμένοι με φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα έχουν αποκλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες, καίγοντας οδοφράγματα και σχηματίζοντας αυτοκινητοπομπές με φορτηγά που κινούνται αργά για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε δεξαμενές καυσίμων, εμπορικά κέντρα και ορισμένα εργοστάσια.

Η αναταραχή αυτή είναι ένα δίλημμα για τον Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωτοστάτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θέλει οι Γάλλοι να στραφούν στην πράσινη ενέργεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι τώρα αντιμέτωπος και με τη μεγάλη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων και την προειδοποίηση των εταιρειών λιανικού εμπορίου ότι οι κινητοποιήσεις βλάπτουν το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα.

Το ημερήσιο εισόδημα των λιανοπωλητών μειώθηκε κατά 35% το περασμένο Σάββατο, την πρώτη ημέρα των διαμαρτυριών των “κίτρινων γιλέκων” όπως αποκαλούνται, στις οποίες μετείχαν σχεδόν 300.000 διαδηλωτές.

Ο τουρισμός πλήττεται επίσης: ο Πύργος του Άιφελ θα είναι κλειστός το Σάββατο λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης. Το κλίμα αναστάτωσης έχει εξαπλωθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Όμιλος PSA αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά δύο γραμμές παραγωγής την Τετάρτη στο εργοστάσιο του στο Σοσό, όπου συναρμολογεί αυτοκίνητα της Peugeot και της Citroen, γιατί δεν μπορεί να παραλάβει εξαρτήματα και άλλα προϊόντα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ