Caprese salad: Η ιστορία και η αυθεντική συνταγή της διάσημης ιταλικής σαλάτας

Η ιταλική κουζίνα είναι αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες μας. Σε αυτήν οφείλουμε μερικά από τα πιο γευστικά πιάτα, όπως η Carbonara ή η Pizza Margherita. Αυτές οι παραδοσιακές συνταγές είναι απίστευτα δημοφιλείς σε ολόκληρο τον πλανήτη, όμως υπάρχουν πολλά ακόμη λαχταριστά ιταλικά φαγητά, τα οποία συχνά ξεχνάμε.

Ένα από αυτά είναι η σαλάτα Caprese, η οποία είναι τόσο απολαυστική όσο και υγιεινή.

Αυτή η δροσιστική σαλάτα πήρε το όνομά της από το μικρό νησάκι Capri, στον κόλπο της Νάπολης. Στο πέρασμα του χρόνου, έχουν υπάρξει αμέτρητες ιστορίες για την προέλευση της Caprese. Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη από αυτές σχετίζεται με τον Filippo Tommaso Marinetti. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους ιδρυτές του κινήματος του φουτουρισμού, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Εκείνη την περίοδο, οι φουτουριστές συνήθιζαν να οργανώνουν μία ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Quisisana του Capri. Το καλοκαίρι του 1924, ο Marinetti αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα των έως τότε εορτών και να προωθήσει τις χορτοφαγικές γαστρονομικές συνήθειες. Επέλεξε λοιπόν την ιδιαίτερη σαλάτα, την οποία σέρβιρε το εστιατόριο του Hotel Quisisana. Το χαρακτηριστικό της που την έκανε να ξεχωρίζει, ήταν το γεγονός ότι είχε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Η απήχηση της Caprese εκτοξεύτηκε θεαματικά, όταν την ανακάλυψε ο Βασιλιάς Farouk της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1950, η σαλάτα εξελίχθηκε σε αγαπημένο πιάτο του και μέσω αυτού, έγινε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, σερβίρεται τόσο σαν ορεκτικό όσο και ως δεύτερο πιάτο. Ο κόσμος την προτιμάει για την ωραία γεύση της και τη feel-good αίσθηση, που μας δημιουργεί όταν τη βλέπουμε. Παρακάτω ακολουθεί η εύκολη και απλή συνταγή της: Υλικά 4 ώριμες ντομάτες 2 κεφάλια mozzarella Bufala αγνό παρθένο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι φύλλα φρέσκου βασιλικού Εκτέλεση Κόβετε σε μέτριες ροδέλες τις ντομάτες και τη μοτσαρέλα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τις φέτες εναλλάξ και ρίχνετε τα φύλλα βασιλικού. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλή απόλαυση!

Πηγή: instyle.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ