«Μπροστά» η Μέρκελ

«Μπροστά» η Μέρκελ

Αύξηση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των ευρωσκεπτικιστών της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) δείχνει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL και του περιοδικού «Stern».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κόμμα της καγκελαρίου συγκεντρώνει 45%, από 41,5% που έλαβε στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, από το 25,7% των εκλογών περιορίζονται στο 24%. Η Αριστερά σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,6 και περιορίζεται στο 8%, όσο ακριβώς συγκεντρώνουν και οι Πράσινοι, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές έλαβαν 8,4%. Η AfD για μία ακόμη φορά εμφανίζεται να υπερβαίνει σημαντικά το όριο εισόδου στη Βουλή (5%), συγκεντρώνοντας ποσοστό 6%, ενώ στις εκλογές είχε μείνει στο 4,7%. Χαμένοι είναι και πάλι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι πέφτουν ακόμη χαμηλότερα από το εκλογικό 4,8%, στο 3%.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για τον τηλεοπτικό σταθμό N24, το 79% των Γερμανών θεωρεί ότι τελικά θα σχηματιστεί «μεγάλος» συνασπισμός CDU/CSU-SPD, ενώ μόλις το 9% προβλέπει ότι η κ. Μέρκελ θα συνεργαστεί τελικά με τους Πράσινους. Η εικόνα ωστόσο είναι διαφορετική όταν οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν ποια θα επιθυμούσαν οι ίδιοι να είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων. Το 46% τάσσεται υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού», το 22% υπέρ της συνεργασίας με τους Πράσινους, ενώ το 25% προτιμά την διεξαγωγή νέων εκλογών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ