Μπουρκίνα Φάσο- Ο στρατός θέλει να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες

Δραματική τροπή έλαβε τη Δευτέρα η κρίση στην Μπουρκίνα Φάσο, καθώς οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κάλεσαν τους πραξικοπηματίες της προεδρικής φρουράς “να καταθέσουν τα όπλα”, την ώρα που από την επαρχία πολλές μονάδες του στρατού εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα και κινούνται προς την πρωτεύουσα.

“Όλες οι ένοπλες δυνάμεις συγκλίνουν προς την Ουαγκαντούγκου με μοναδικό σκοπό να αφοπλίσουν το Σύνταγμα της Προεδρικής Ασφάλειας (RSP -η προεδρική φρουρά) χωρίς αιματοχυσία” σημειώνεται σε μια ανακοίνωση που υπογράφεται από τους “αρχηγούς των σωμάτων του εθνικού στρατού”, χωρίς να αναφέρονται τα ονόματά τους.

“Τους ζητούμε να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά (στα δυτικά της Ουαγκαντούγκου) και εγγυόμαστε την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους”, προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι στρατιώτες έφυγαν από τις βάσεις τους από πολλές πόλεις και μια φάλαγγα έχει φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Κάτοικοι των πόλεων Ντεντούγκου, Φάτα Ν’Γκούρμα, Κάγια, Ουαχιγκούγια και Μπόμπο-Ντιουλάσο είδαν τους στρατιώτες να οδεύουν προς την Ουγκαντούγκου με άρματα και φορτηγά ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τους ζητωκραύγαζε.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε η προεδρική φρουρά και ο πρώην επικεφαλής της, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, ανέτρεψε τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο στρατός τηρούσε ουδέτερη στάση. Ανατρέποντας τη μεταβατική κυβέρνηση που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την ανατροπή του Μπλεζ Κομπαορέ, το 2014, ο στρατηγός Ντιεντερέ ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία. Αρνείται όμως ότι τον καθοδηγεί ο Κομπαορέ, του οποίου υπήρξε δεξί χέρι.

Οι δρόμοι της Ουαγκαντούγκου άδειασαν το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση του στρατού. “Είναι υπέροχο, θα έρθει ο στρατός να μας βοηθήσει. Αν έχουμε όπλα, θα τους βοηθήσουμε, δεν φοβόμαστε” είπε ένας τεχνίτης, ο Ισούφ Νικεμά. “Είναι καλό πράγμα. Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο γιατί είμαστε ήδη σε πόλεμο”, πρόσθεσε ο Ανταμά Ουεντραογκό, φύλακας σε ένα κατάστημα.

Νωρίς το απόγευμα, ο στρατηγός Ντιεντερέ επρόκειτο να συναντηθεί με τους αρχηγούς του γενικού επιτελείου στρατού, όμως δεν έχει διαρρεύσει τίποτα από αυτή τη συνάντηση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει κάθε “πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία” με την Μπουρκίνα Φάσο μέχρι να ανακτήσει την εξουσία η μεταβατική κυβέρνηση που ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα από την προεδρική φρουρά.

Με ανακοίνωσή του ο Ολάντ κάλεσε “τις δυνάμεις που εμπλέκονται στο πραξικόπημα” να καταθέσουν άμεσα τα όπλα και να παραδώσουν την εξουσία “στις νόμιμες αρχές”.

Λίγο νωρίτερα, οι πρόεδροι του Νίγηρα και του Τσαντ, Μαχαμαντού Ισούφου και Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, είχαν επίσης καλέσει τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς “να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους” και να παραδώσουν την εξουσία στη μεταβατική κυβέρνηση την οποία ανέτρεψαν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η Μπουρκίνα Φάσο, μια φτωχή χώρα της υποσαχάριας Αφρικής με 17 εκατομμύρια κατοίκους έχει βιώσει πολλά πραξικοπήματα από το 1960, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο στρατηγός Ντιεντερέ είχε διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο πραξικόπημα του 1987 που έφερε στην εξουσία τον Μπλεζ Κομπαορέ και οδήγησε στον θάνατο τον πρόεδρο Τομάς Σανκαρά.

Μετά από 27 χρόνια στην προεδρία, ο Κομπαορέ εκδιώχθηκε από μια λαϊκή εξέγερση, πέρσι τον Οκτώβριο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πρωτεύουσα για να τον εμποδίσουν να αλλάξει το σύνταγμα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

 

Στην οικία του Γάλλου πρέσβη ο πρόεδρος της χώρας

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μισέλ Καφάντο, ο οποίος απήχθη σε στρατιωτικό πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα και μετά μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, βρήκε καταφύγιο στην οικία του Γάλλου πρέσβη αργά χθες, είπε ο πρέσβης.

“Επιβεβαιώνω, με έγκριση του προέδρου Καφάντο, ότι όντως βρίσκεται στην γαλλική κατοικία,” είπε ο πρέσβης Ζιλ Τιμπό στο Twitter.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους πρόσφυγες

Τουλάχιστον 12 νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Βαγδάτη

ΗΠΑ – 4.632 ασυνόδευτοι ανήλικοι συνελήφθησαν στα νότια σύνορα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ