Μήνυση κατέθεσαν οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό της Γαλλίας, αφού κατανάλωσε σαρδέλες σε γνωστό εστιατόριο. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται η προκαταρκτική έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει ασφυξία ως αιτία θανάτου, πιθανόν λόγω της δηλητηρίασης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση μετά την ιατροδικαστική διπλή έρευνα που διεξάγεται από την εισαγγελία του Μπορντό. Οι γονείς της άτυχης 32χρονης επιθυμούν να εξαντλήσουν οποιαδήποτε δικαστική οδό για να μάθουν τι συνέβη με το παιδί τους.
Η διπλή έρευνα
Το πρώτο σκέλος της διπλής ιατροδικαστής έρευνας, είναι υγειονομικό και αφορά το εστιατόριο για το περίφημο δοχείο με τις μολυσμένες σαρδέλες, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά το γεγονός, ότι η Ελληνίδα φαίνεται να πήγε σε τουλάχιστον δύο νοσοκομεία, το ένα στο Μπορντό και το άλλο στο Παρίσι, από όπου πήρε εξιτήριο χωρίς να της διαγνωστεί η αλλαντίαση.
Η 32χρονη πέθανε στο σπίτι της, στην περιοχή του Παρισιού, ενώ ο σύζυγός της εισήχθη στην εντατική και σήμερα (19/09) αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
«Μικρή ποσότητα μπορεί να δράσει θανατηφόρα στο άνθρωπο»
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ότι δεν συναντάμε στην χώρα μας την αλλαντίαση καθώς «είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρασκευή των τροφίμων και στη συντήρησή τους. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν παστεριοποιηθεί καλά, δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, ούτως ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, οπότε και οι σπόροι της αλλαντίασης να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου, οπότε και όταν καταναλωθεί ως άκρως θανατηφόρα τοξίνη, να προκαλέσει αυτές οι διαταραχές που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, οπότε και τον θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα ανά γραμμάριο ανά κιλογκράμ βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».
Όσο για το τι πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι «τα βιομηχανικά προϊόντα τηρούν κάποιους κανονισμούς και η παρασκευή τους διέπεται από κάποιες παρασκευές και στάδια τα οποία δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αλλαντίαση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει αυτή η σπιτική ουσιαστικά παρασκευή τέτοιων πιάτων, όπως θεωρώ ότι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου εκεί η κονσερβοποίηση της σαρδέλας, δηλαδή η ποσότητα του αλατιού, δεν ήταν αρκετή για να καταστρέψει ή να αναστείλει την αναπαραγωγή των σπόρων της αλλαντίασης του κλωστηριδίου, οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη».