Μπόρις Τζόνσον: Οι 9 υποψήφιοι ένοικοι της Ντάουνινγκ Στριτ

Παρά τις προσπάθειες του να παραμείνει στην καρέκλα του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, υποκύπτοντας στις εκκλήσεις και το τελεσίγραφο υπουργών και βουλευτών στο Συντηρητικό κόμμα του.

Σύμφωνα με το Reuters ήδη έχει καταρτιστεί μία λίστα με τους υποψήφιους διαδόχους του, χωρίς ακόμη να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

ΛΙΖ ΤΡΑΣ

Η υπουργός Εξωτερικών υπήρξε η αγαπημένη της βάσης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και βρισκόταν τακτικά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων των μελών του κόμματος που πραγματοποιούνται από τον ιστότοπο Conservative Home.

Η Τρας έχει μια προσεκτικά καλλιεργημένη δημόσια εικόνα και φωτογραφήθηκε σε ένα τανκ πέρυσι, απηχώντας μια διάσημη φωτογραφία του 1986 της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η 46χρονη αρχικά έκανε εκστρατεία κατά του Brexit αλλά, μετά το δημοψήφισμα, είπε ότι άλλαξε γνώμη.

Πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον ως υπουργός διεθνούς εμπορίου και πέρυσι διορίστηκε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τρας είναι πλέον υπεύθυνη για τη συναλλαγή με την ΕΕ σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ακολουθεί μια ολοένα και πιο σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις.

Είπε τη Δευτέρα ότι ο Τζόνσον είχε την «100% υποστήριξη» της και προέτρεψε τους συναδέλφους να τον στηρίξουν.

ΤΖΕΡΕΜΙ ΧΑΝΤ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών, τερμάτισε δεύτερος μετά τον Τζόνσον στον διαγωνισμό ηγεσίας του 2019. Θα πρόσφερε ένα πιο σοβαρό και λιγότερο αμφιλεγόμενο στυλ ηγεσίας μετά την αναταραχή της πρωθυπουργίας του Τζόνσον.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Χαντ χρησιμοποίησε την εμπειρία του ως πρώην γραμματέας υγείας για να προεδρεύσει της επιτροπής για την υγεία του κοινοβουλίου και δεν έχει αμαυρωθεί η εικόνα του.

Νωρίτερα φέτος, είπε ότι η φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός «δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς». Ο Χαντ είπε ότι ψήφισε για την αποπομπή του Τζόνσον στην διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα που κέρδισε οριακά ο πρωθυπουργός.

Ο Χαντ υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ πριν από τις εκλογές του 2016. Δεν είναι σαφές εάν θα ένιωθε την ανάγκη να διατηρήσει μια σκληρή γραμμή κατά των Βρυξελλών και να κερδίσει την υποστήριξη των Συντηρητικών ψηφοφόρων ή αν θα μπορούσε να επιδιώξει μια πιο ρεαλιστική σχέση για να βελτιώσει το εμπόριο μετά το Brexit.

ΜΠΕΝ ΓΟΥΑΛΑΣ

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, 52 ετών, έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες στην προτίμηση των ψηφοφόρων  ως το πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης, χάρη στον χειρισμό του στην κρίση της Ουκρανίας.

Ως πρώην στρατιωτικός το 1992  έγινε γνωστός για ένα περιστατικό στο οποίο η περίπολος που διοικούσε συνέλαβε μια αντάρτικη μονάδα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού που ήταν ύποπτη ότι προσπάθησε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση σε βρετανικά στρατεύματα.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος της αποκεντρωμένης συνέλευσης της Σκωτίας τον Μάιο του 1999, προτού εκλεγεί για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ το 2005.

Ήταν υπουργός Ασφαλείας από το 2016 έως ότου ανέλαβε τον σημερινό του ρόλο τρία χρόνια αργότερα. Κέρδισε επαίνους τόσο επειδή το τμήμα του βοήθησε πέρυσι Βρετανούς υπηκόους και συμμάχους  να φύγουν από το Αφγανιστάν, όσο και για την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα.

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

Ο Σουνάκ, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών την Τρίτη λέγοντας ότι το βρετανικό κοινό «περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά», ήταν μέχρι πέρυσι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον.

Επαινέθηκε για ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός δαπανηρού προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας που απέτρεψε τη μαζική ανεργία.

Αλλά ο Σουνάκ αντιμετώπισε αργότερα κριτική επειδή δεν παρείχε επαρκή στήριξη  στα νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής. Οι αποκαλύψεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του και το πρόστιμο που έλαβε, μαζί με τον Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων καραντίνας για τον COVID, έχουν βλάψει τη θέση του.

Ο προϋπολογισμός του για φόρους και δαπάνες πέρυσι οδήγησε τη Βρετανία στη μεγαλύτερη φορολογική της επιβάρυνση από τη δεκαετία του 1950, υπονομεύοντας τους ισχυρισμούς του ότι ευνοεί χαμηλότερους φόρους.

Ο Σουνάκ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016.

ΣΑΤΖΙΝΤ ΤΖΑΒΙΝΤ

Ο Τζαβίντ ήταν ο πρώτος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων και τονίζοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του»

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών, ο Τζαβίντ  έχει υπηρετήσει σε αρκετούς υπουργικούς ρόλους, πιο πρόσφατα ως υπουργός Υγείας. Είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον το 2020.

Γιος Πακιστανών μουσουλμάνων μεταναστών γονέων, είναι θαυμαστής της Θάτσερ και τερμάτισε τέταρτος στην εκλογή ηγεσίας του 2019.

Ο Τζαβίντ υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ «με βαριά καρδιά και χωρίς ενθουσιασμό», λέγοντας ότι φοβάται ότι οι επιπτώσεις του Brexit θα ενίσχυαν την οικονομική αναταραχή.

ΝΑΝΤΙΜ ΖΑΧΑΟΥΙ

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών εντυπωσίασε ως υπουργός εμβολίων όταν η Βρετανία είχε στη διάθεση της εμβόλια για τον κορονοϊό ίσως πιο γρήγορα από όλες τις χώρες του κόσμου.

Ξεχωρίζει από τους άλλους υποψηφίους με την προσωπική ιστορία του  ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία για να ζήσει μια καλύτερη ζωή..

Συνίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010. Η τελευταία του δουλειά ήταν γραμματέας Παιδείας. Ο Ζαχάουι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν «προνόμιο» να είμαι πρωθυπουργός σε κάποιο στάδιο.

Υποστήριξε την έξοδο από την ΕΕ.

ΠΕΝΙ ΜΟΡΝΤΟΝΤ

Η πρώην υπουργός Άμυνας απολύθηκε από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε τον αντίπαλό του, Χαντ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναμέτρησης για την ηγεσία.

Η Μόρντοντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο παίρνοντας μέρος σε ένα καταδυτικό τηλεοπτικό σόου.

Ειχε χαρακτηρίσει ντροπιαστικά τα πάρτι τα οποία έγιναν την περίοδο του λοκνταούν με την συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον

Είχε εκφράσει στο παρελθόν πίστη στον Τζόνσον.

Η Μόρντοντ έκανε εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ το 2016.

ΤΟΜ ΤΟΥΓΚΕΝΤΧΑΤ

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, και ένας πρώην στρατιώτης που πολέμησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ήταν υποψήφιος σε οποιαδήποτε αναμέτρηση ηγεσίας.

Υπήρξε τακτικός επικριτής του Τζόνσον και θα πρόσφερε στο κόμμα του μια καθαρή ρήξη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, είναι σχετικά μη δοκιμασμένος γιατί δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στο υπουργικό συμβούλιο.

Ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

ΣΟΥΕΛΛΑ ΜΠΡΕΙΒΕΡΜΑΝ

Μια γενική εισαγγελέας που υποστηρίζει το Brexit, η Μπρέιβερμαν είπε ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Δέχτηκε έντονη κριτική από δικηγόρους κατά τη διάρκεια της θητείας της, αφού η κυβέρνηση προσπάθησε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Έκανε εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και υπηρέτησε ως κατώτερη υπουργός στο τμήμα του Brexit υπό τη Μέι, αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη συμφωνία της τότε πρωθυπουργού για το Brexit, λέγοντας ότι δεν προχώρησε αρκετά στο να σπάσει τους δεσμούς με το μπλοκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ