Μπόρις Τζόνσον: Έταξε λαγούς με πετραχήλια – Έληξε η ψηφοφορία – Σε εξέλιξη η καταμέτρηση

Με μία καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να πείσει του βουλευτές των Τόρηδων ότι για το καλό της χώρας δεν πρέπει να τον καταψηφίσουν, στην εναντίον πρόταση μομφής.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε την ομιλία κεκλεισμένων των θυρών. Φθάνοντας στη Βουλή, σε αίθουσα της οποίας έγινε η ομιλία, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να τον πολιορκήσουν. Τους αγνόησε και προχώρησε προς το κτίριο.

Νικητής ο Λαός

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές των Τόρις ότι θα οδηγήσει το κόμμα «ξανά στη νίκη» και ότι «οι νικητές θα είναι ο λαός αυτής της χώρας». Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε επίσης ότι τα καλύτερα από την ηγεσία του δεν έχουν έρθει ακόμη. Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ιδιαίτερα ότι η σημερινή κατάσταση, δηλαδή η εναντίον του πρόταση μομφής και η ψηφοφορία που θα ακολουθούσε, είναι το αποτέλεσμα σειράς δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ, τα ποία όπως είπε πυροδότησαν μια «άσκοπη, αδελφοκτόνος συζήτηση».

Οι υποσχέσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον, αφού τελείωσε με την ερμηνεία της κατάστασης, πέρασε στα “Θα”. και το πρώτο που έταξε ήταν μείωση φόρων. Ο βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι θα μειώσει του φόρους, εάν παραμείνει στη θέση του. Άλλωστε και αυτοί κάπως θα πρέπει κάτι να πουν, να δικαιολογήσουν την ψήφο τους και στα ΜΜΕ και στους ψηφοφόρους τους. Ο κ. Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, τουλάχιστον σύμφωνα με μια πηγή των Συντηρητικών, η οποία ζήτησε ανωνυμία.

Η ενότητα

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τζόνσον τόνισε ιδιαίτερα ότι “είναι ώρα να σταματήσουμε να ομφαλοσκοπούμε, πρέπει να κοιτάξουμε τι κάνουμε για τον λαό της χώρας”. Ιδιαίτερα τόνισε την ενότητα του κόμματος λέγοντας ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας έτσι το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας». Τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν νωρίτερα μεταδώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον αναμενόταν να πει στους βουλευτές του ότι είναι ώρα για το κόμμα να σταματήσει να «ομφαλοσκοπεί».

Και κινδυνολογία

Σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του να τον στηρίξουν ώστε να παραμείνει στην πρωθυπουργία του, ο Μπόρις Τζόνσον αναμενόταν να πει στο μήνυμά του ότι είναι «μια ευκαιρία να σταματήσουμε να μιλάμε για τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να μιλάμε αποκλειστικά για το τι κάνουμε για τον λαό αυτής της χώρας», ανέφεραν πηγές σε βρετανικά ΜΜΕ. «Οι άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο κέρδισαν τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη για τους Συντηρητικούς εδώ και 40 χρόνια υπό την ηγεσία μου», ανεμενόταν επίσης να πει. Ο πρωθυπουργός αναμενόταν, ακόμα, να προειδοποιήσει τους βουλευτές των Τόρηδων για τους κινδύνους μιας «απόλυτης καταστροφής», εάν οι Εργατικοί αναλάβουν την εξουσία.

Θεωρείται βέβαιο ότι ενδεχόμενο αποπομπής του Τζόνσον θα αποτελέσει “βούτυρο στο ψωμί” των Εργατικών, ασχέτως του αν δεν είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης που έφερε τους Τόρηδες στο κατώφλι της αναζήτησης νέου ηγέτη.

“Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα”, είπε η πηγή των Τόρηδων μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ