Μπόρις Τζόνσον: Αντίθετος στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα – Απαγγέλλει Ιλιάδα

Εμμένει ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στην κατηγορηματική αντίθεσή του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Γλυπτά Παρθενώνα – Βρετανικό Μουσείο στον ΑΝΤ1: Θα μπορέσουμε να τα μοιραστούμε και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της συλλογής μας

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτικής  του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον κι έπειτα από μια ομολογουμένως αποτυχημένη προσπάθεια να απαγγείλει αποσπάσματα από την Ιλιάδα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Θα μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, για να είμαι ειλικρινής, το να είχα ένα σπίτι στην Ελλάδα, καθώς τώρα όταν έρχομαι, φιλοξενούμαι σε άλλα σπίτια. Όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα που θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σφαιρικά. Διότι δεν θα πρέπει να επιστρέψουν τις αρχαιότητες, τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ή το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τα οποία δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και τους δίνουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας. Αν τα μουσεία αυτά άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τις, τότε θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προέβη στην παραπάνω δήλωση απαντώντας στον Έλληνα φοιτητή Θανάση Μπασιάκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, ως  φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, ήταν υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε ένα ντιμπέιτ του 1986, στο οποίο, μάλιστα, συμμετείχε και η Μελίνα Μερκούρη.

 

Δείτε τα βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ