Μπάιντεν: Πώς νίκησε τον Κέιλ Μπογκς, το 1972, «χτυπώντας» τον για την ηλικία του – Τα γυρίσματα του καιρού

Η ηλικία, ήταν το μεγάλο και αποτελεσματικό όπλο του Τζο Μπάιντεν, όταν ήταν μόλις 29 ετών και διεκδικούσε την έδρα του Ντελαγουέαρ στην γερουσία, απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Κέιλ Μπογκς, ο οποίος τότε ήταν 63 ετών, δηλαδή ήταν 17 χρόνια μικρότερος, από όσο είναι σήμερα ο Μπάιντεν που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, σήμερα είναι 80 ετών και διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ. Τότε, το 1972, σε ηλικία 29 ετών ήταν τοπικός δημοτικός σύμβουλος του Ντέλαγουερ. Σφυροκόπησε τότε αλύπητα τον εν ενεργεία Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Κέιλ Μπογκς επειδή, έλεγε ότι ήταν πολύ μεγάλος στα 63 του. Η πιο συνηθισμένη φράση του τότε, όταν απευθυνόταν στον αντίπαλό του, ήταν «Αγαπητέ γέρο μπαμπά». Μάλιστα καυχιόταν στους Δημοκρατικούς τότε, ότι ο αντίπαλός του, του είχε πει με θέρμη, πόσο σημαντικό ήταν «για τη νεολαία να συμμετέχει στην πολιτική».

Biden
O Μπάιντεν το 1972

Ρατσιστικού τύπου επιθέσεις για την ηλικία

«Έχασε αυτή την παλιά λάμψη στο μάτι που είχε», είχε δηλώσει τότε ο Μπάιντεν, για τον αντίπαλό του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Delaware Evening Journal της εποχής. Και συνεχώς όταν μιλούσε έλεγε ότι ο Μπογκς ήταν πολύ μεγάλος για να καταλάβει τη σύγχρονη ζωή, σημείωσε το CNN.

Είχε φτάσει τότε μια προεκλογική του διαφήμιση σε εφημερίδα να λέει: «Για τον Κέιλ Μπογκς ένας άδικος φόρος ήταν ο εκλογικός φόρος του 1948. Για τον Τζο Μπάιντεν ένας άδικος φόρος είναι ο φόρος εισοδήματος του 1972».  Έλεγε τότε μια ραδιοφωνική διαφήμιση του Μπάιντεν ότι ο Μπογκς ανησυχούσε υπερβολικά για την Ρωσία ενώ αγνοούσε εσωτερικά ζητήματα όπως το έγκλημα. Αλλά το ίδιο του προσάπτουν σήμερα οι επικριτές του.  Σύμφωνα με το CNN, μια άλλη ραδιοφωνική διαφήμιση το 1972 έλεγε ότι «Μπογκς και Μπάιντεν ανησυχούν για διαφορετικά πράγματα. Την εποχή του Κέιλ Μπογκς, κυβερνούσε ο Στάλιν και οι Αμερικανοί ανησυχούσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα κυκλοφορήσουν στους αμερικανικούς δρόμους. Την εποχή του Τζο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί βλέπουν Αμερικανούς εγκληματίες στους δρόμους μας», έλεγε η διαφήμιση.

Και δεν ήταν μόνο αυτή που τόνιζε την διαφορά ηλικίας και εποχής. Ένα άλλο σύνθημα της εκστρατείας του, το 1972, έλεγε: «Τζο Μπάιντεν, καταλαβαίνει τι συμβαίνει σήμερα».
Αυτή η επιθετική πολιτική του Μπάιντεν τότε, επικρίθηκε έντονα από άλλους Γερουσιαστές. Ωστόσο πιστώθηκε ότι ήταν αυτή το κλειδί για τη νίκη του Μπάιντεν εκείνη την εποχή. Ο τίτλος του Associated Press τότε ήταν: «Ο Μπάιντεν τόνισε την ηλικία για να νικήσει τον Μπογκς, 63 ετών».

Μπογκς
Ο Μπογκς το 1972

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Κατόπιν όλων αυτών, τώρα, είναι η ηλικία του Μπάιντεν, το ασταθές του βήμα και οι γλίστρες που τρώει, όπως και οι γκάφες που κάνει δημοσίως, τα σημεία στα οποία θα πλήξουν τον ηγέτη του Λευκού Οίκου, οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Και θα είναι πλήγματα που δεν θα μπορεί να αποφύγει.  Ήδη το 59% των Δημοκρατικών που ερωτήθηκαν από το Reuters/Ipsos τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι συμφωνεί με την φράση «Ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να εργαστεί στην κυβέρνηση».

Ακόμη και το αριστερό CNN σημείωσε ότι η ηλικία του Μπάιντεν ήταν «πανταχού παρούσα» σε σχεδόν κάθε συζήτηση σχετικά με την προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία.
Ωστόσο, οι γιατροί επέμειναν ότι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «κατάλληλος για καθήκοντα» και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα πει ότι το ιστορικό του αποδεικνύει ότι είναι διανοητικά αρκετά οξυδερκής για τη δουλειά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ