Μπάιντεν για εκεχειρία στην Γάζα: «Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου αλλά θα είναι δύσκολο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά κάλεσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να ενεργήσει άμεσα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν παραμένει αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε αρχικά «Όχι», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει:

«Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου, αλλά θα είναι δύσκολο». «Η Χαμάς πρέπει… να κουνηθεί», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προσπαθώντας εδώ και μήνες να καταλήξουν στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας.

Το σχέδιο που παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει στην πρώτη φάση του «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

G7: Καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, υποστηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καλούν τη Χαμάς να δώσει την “απαραίτητη συγκατάθεσή” της για την εφαρμογή του, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς, ο οποίος μετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στη νότια Ιταλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης το σχέδιο, υπογράμμισε ο Σολτς. Είναι στο εξής σημαντικό όλοι να το εφαρμόσουν. Ζητούμε επομένως κυρίως από τη Χαμάς να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεση ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργήσει”, δήλωσε ο Γερμανός ηγέτης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, από την πλευρά της επιβεβαίωσε την “ομόφωνη υποστήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας”.

Οι ηγέτες της G7 υποστηρίζουν επίσης “όλες τις προσπάθειες αποτροπής της κλιμάκωσης στην περιοχή”, πρόσθεσε η Μελόνι.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εισήλθε στον 9ο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια ακόμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια διάσωσης του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπλίνκεν έκρινε ότι είναι “ανέφικτες” ορισμένες αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει επίσημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ