Μπάιντεν: Ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – “Ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στοχεύοντας στην κύρια πηγή εσόδων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν πόλεις της Ουκρανίας.

“Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν την κύρια αρτηρία της ρωσικής οικονομίας”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του.

“Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το cbs.

“Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα κοστίσει”

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι “η υπεράσπιση της ελευθερίας θα κοστίσει”. “Θα υπάρχει κόστος και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπα ότι θα είμαι στην ίδια γραμμή με τον αμερικανικό λαό από την αρχή κι όταν μίλησα για πρώτη φορά, τόνισα ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας θα κοστίσει, θα κοστίσει και σε εμάς, επίσης, στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί το καταλαβαίνουν εξίσου. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί είναι ξεκάθαροι ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό”, είπε ο Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

“Ο πόλεμος του Πούτιν βλάπτει ήδη τους Αμερικανούς. Από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας, η τιμή του πετρελαίου στην Αμερική αυξήθηκε κατά 75 σεντς. Και με αυτήν την ενέργεια, θα ανέβει περαιτέρω. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών, εδώ”, συμπλήρωσε στο μήνυμά του.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 1 δις. δολάρια σε βοήθεια σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. “Αποστολές αμυντικών όπλων φτάνουν στην Ουκρανία καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εμείς στις ΗΠΑ είμαστε αυτοί που συντονίζουμε την παράδοση παρόμοιων όπλων από τους συμμάχους και τους εταίρους μας — από τη Γερμανία και τη Φινλανδία έως την Ολλανδία. Παρέχουμε επίσης ανθρωπιστική υποστήριξη στον ουκρανικό λαό”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απευθύνθηκε, επίσης, στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του δεν αποτελούν “καμία δικαιολογία για υπερβολικές αυξήσεις τιμών”, που εκμεταλλεύονται τον Αμερικανό καταναλωτή, προσθέτοντας ότι δεν θα ανεχτεί κάτι τέτοιο.

“Η επιθετικότητα της Ρωσίας κοστίζει σε όλους μας. Και δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία ή αύξηση των τιμών. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα το ανεχτούμε αυτό”, είπε. Αλλά αναγνώρισε, επίσης, τις εταιρείες που “αποτελούν το παράδειγμα”, αποχωρώντας από τη Ρωσία. “Αυτή είναι μια στιγμή, που πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί”, πρόσθεσε.

“Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα καταφέρει ποτέ να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία. “Ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία ανεξάρτητα από το κόστος”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Έχει ήδη μετατρέψει δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες. Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να επελαύνει με φρικτό τίμημα, αλλά αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα. Και αν δεν απαντήσουμε στην επίθεση του Πούτιν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα σήμερα, το κόστος της ελευθερίας και για τον αμερικανικό λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αύριο”, είπε.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε επίσης τον ουκρανικό λαό για την αντίστασή του. “Έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με την γενναιότητά τους, τον πατριωτισμό τους, την αποφασιστικότητά τους να ζήσουν ελεύθεροι. Ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία και άσκοπες απώλειες ζωών, γυναικών, παιδιών, όλων στην Ουκρανία – τόσο Ουκρανών όσο και, θα μπορούσα να προσθέσω, Ρώσων”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΦΩΤΟ: Kevin Lamarque / Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ