AUKUS: Διευκρινίσεις από τον Μπάιντεν στον Μακρόν – Αμφίβολη η διεξαγωγή του συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ

Η κρίση των υποβρυχίων που προκλήθηκε από τη σύναψη του συμφώνου AUKUS απειλεί τη διεξαγωγή του συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να δώσει κάποιες διευκρινίσεις.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, πολιτικός σύμβουλος του Μακρόν, σημείωσε πως η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει σχετικά με το συμβόλαιο για την αγορά υποβρυχίων που ακυρώθηκε από την Αυστραλία μετά το AUKUS θα είναι μια “συνδιάλεξη για διευκρινίσεις” και όχι για “συμφιλίωση”.

AUKUS - υποβρύχια

Συγκεκριμένα, ο Σεζουρνέ είπε στον France Inter πως η συνομιλία αυτή “τις ερχόμενες μέρες, πριν από το τέλος της εβδομάδας, δεν θα είναι μια συνδιάλεξη για συμφιλίωση, αλλά μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις, καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον Τύπο”.

Όσον αφορά στον Τύπο, ο ευρωβουλευτής του LREM/Renew ανέφερε “τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών”.

Όσον αφορά στην ουσία, “πίσω από αυτήν τη μεταστροφή της Αυστραλίας, υπάρχουν προφανώς αποκλίσεις στη στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού”, πρόσθεσε ο  Στεφάν Σεζουρνέ.

Με τα υπερπόντια εδάφη της, μεταξύ των οποίων η Νέα Καληδονία, η Γαλλία “έχει άποψη” στην περιοχή και τοποθετείται σε μια λογική “κατευνασμού”, ενώ “οι ΗΠΑ βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα” και “επανέρχονται με το αυστραλιανό συμβόλαιο στο παιχνίδι πολύ πιο δυνατά, γεγονός το οποίο θα ερεθίσει πάρα πολύ την Κίνα και θα φέρει ένταση στην περιοχή”, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του LREM/Renew.

Παράλληλα, τόνισε ότι “η Γαλλία δεν έλαβε γραπτό αίτημα καταγγελίας της σύμβασης, όπως προβλέπουν οι όροι του συμβολαίου”, ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου εκτίμησε ότι “θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για τη σύμβαση”, όπως και “διπλωματικές αποζημιώσεις”.

AUKUS - Μακρόν - Μπάιντεν

Εξάλλου έκρινε ότι “η πολιτική απάντηση μπορεί να είναι ευρωπαϊκή” και αυτή αρχίζει να οικοδομείται με την εισαγωγή από το Παρίσι της “έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη”, για την οποία “κανένας δεν ήθελε να ακούει να μιλούν”, αλλά “αυτή τη στιγμή αναπαραγάγεται από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”.

Στη συνέχεια, όπως είπε, η αφιερωμένη σε αυτή σύνοδος κορυφής που διοργανώνει η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 “θα δώσει την αφορμή να συμφωνήσει ένας αριθμός Ευρωπαίων για τους στόχους της κοινής άμυνας”, σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Σεζουρνέ αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, για τους οποίους είπε: “Ας μην γελιόμαστε”: Μπορεί να ευθυγραμμιζόμαστε ιδεολογικά” μαζί της, αλλά “υπάρχουν στρατηγικής σημασίας στοιχεία, τα οποία αποκλίνουν και αυτό μας έγινε προφανές με αυτό το συμβόλαιο”, όπως και με το ζήτημα του Αφγανιστάν.

Η AUKUS “τορπιλίζει” τη διεξαγωγή του συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές πηγές επεσήμαναν πως η κρίση των υποβρυχίων ανάμεσα σε Γαλλία, ΗΠΑ και Αυστραλία απειλεί τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβοδμάδα ενός νεου αμερικανο-ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πρέπει να συντονίσει τις πολιτικές των δύο μερών στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου.

AUKUS - Ευρωπαϊκή Ένωση - ΗΠΑ

“Μια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC). Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS (σ.σ.: η στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα) στην ημερομηνία αυτή”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Η δημιουργία του TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Το νέο αυτό όργανο, το οποίο ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, ενσαρκώνει μια διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια έντασης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει στόχο τη συνεργασία για την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στην τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας που συχνά θεωρείται απειλή για τις δυτικές προδιαγραφές δεοντολογίας (επίβλεψη, εμπιστευτικός χαρακτήρας των δεδομενων κ.ά.).

aukus

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η σύνδος του Πίτσμπουργκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύμφωνο ασφαλείας που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Βρετανία και προκάλεσε την ακύρωση ενός σημαντικού συμβολαίου για στρατιωτικά υποβρύχια που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα μ’ αυτήν την πηγή, στην ιδέα είναι ωστόσο εχθρικές οι βαλτικές χώρες, που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τη Γερμανία.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε πως “έγκειται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει”.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ, που επρόκειτο να μεταβεί στο Πίτσμπουργκ ως παρατηρητής, απάντησε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με επιβεβαίωση ή ματαίωση του συμβουλίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Είκοσι Επτά, που συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν σαφώς την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, κάτι για το οποίο το Παρίσι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του δια του γάλλου υφυπουργου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

AUKUS: Σύγχυση και απογοήτευση προκαλεί η AUKUS, δηλώνει ο Χάικο Μάας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε απερίφραστα τη νέα συμμαχία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, AUKUS, στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Χάικο Μάας

“Αυτό που αποφασίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση προκαλεί σύγχυση και είναι απογοητευτική όχι μόνο για τη Γαλλία”, δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός πριν από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκφραστεί πολύ επιφυλακτικά για τη συμμαχία αυτή. Ο Μάας έγινε τώρα σαφέστερος στη Νέα Υόρκη: «Αυτό που βλέπουμε έκανε πολλά πράγματα δυσκολότερα. Και φοβάμαι ότι θα παραμείνουν δύσκολα για κάποιο διάστημα. Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τον θυμό των Γάλλων φίλων μας», δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

«Δεν βλέπω κάποια νέα σκλήρυνση στη σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλά ποτέ δεν είχα αυταπάτες ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Θα πρέπει τώρα να σκεφτεί κάποιος στην Ευρώπη πώς να επιτύχει περισσότερη κυριαρχία. Θα εξαρτηθεί τελικά από εμάς στην Ευρώπη, αν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση ή όχι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, France24, Πηγή φωτό: AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ