Ασύλληπτη τραγωδία στη Γερμανία – Τουλάχιστον 133 οι νεκροί από τη θεομηνία – ΒΙΝΤΕΟ

Ο απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στη Γερμανία αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα, με τη θεομηνία να προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων στη χώρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η τοπική αστυνομία.

«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν σήμερα επιζώντες σε πληγείσες περιοχές της δυτικής Γερμανίας, με τη στάθμη των υδάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές πόλεις και σπίτια να συνεχίζουν να καταρρέουν στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Μεταξύ των θυμάτων μέλη σωστικών συνεργείων

Επίκεντρο της βιβλικής καταστροφής πόλεις και χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Άιφελ, η οποία εκτείνεται από την κεντροδυτική Γερμανία μέχρι το Βέλγιο.

Αρκετοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους στα υπόγεια των σπιτιών τους δίνοντας μάχη με τις πλημμύρες, άλλοι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους ή παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και μέλη σωστικών συνεργείων, τα οποία τα τελευταία 24ωρα μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία εγκλωβισμένους είτε με σκάφη, είτε ακόμα και με ελικόπτερα. Στην γιγαντιαία επιχείρηση συνδράμει και ο ομοσπονδιακός στρατός με πάνω από 850 άνδρες και γυναίκες, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα απομακρύνοντας συντρίμμια και τόνους λάσπης.

Η Μαλού Ντράιερ, τοπική πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανίας Παλατινάτου, που θρηνεί τα περισσότερα θύματα, έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου για «εθνική καταστροφή» τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμα εφικτή μια αξιολόγηση του μεγέθους των ζημιών σε κτήρια και έργα υποδομής. Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας και τα σωστικά συνεργεία υπογραμμίζοντας ότι μέσα στη χωρίς προηγούμενο καταστροφή είναι αισθητό ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κατοίκων. Σύμφωνα με τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, περίπου 19.000 μέλη οργανισμών αρωγής βοηθούν τους κατοίκους 25 πόλεων και περιφερειών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Την κλιματική αλλαγή φωτογραφίζουν πολλοί ειδικοί

Για τα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής πολλοί μετεωρολόγοι και εξειδικευμένοι στη διαχείριση υδάτων εκτιμούν ότι οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις, με περισσότερα από 150 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων υδροδότησης. Ως αποτέλεσμα ήρεμα ποταμάκια μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε ορμητικά ρεύματα πλημμυρίζοντας πόλεις, χωριά, επαρχιακούς δρόμους ακόμα και αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Α61 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας. Πολλοί ειδικοί αποδίδουν τη βιβλική καταστροφή σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλεί όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.  Σημειώνουν μάλιστα ότι οι μεγάλες πλημμύρες που συνέβαιναν στο παρελθόν μια φορά στα 20 χρόνια θα πλήττουν πλέον ανά πέντε χρόνια περιοχές της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, DPA, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ