AstraZeneca: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Τσέχου πρωθυπουργού – Τι υποστήριξε ο Αντρέι Μπάμπις

Τους ισχυρισμούς του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις απορρίπτει η AstraZeneca, Σύμφωνα με τον Μπάμπις, η φαρμακοβιομηχανία πρότεινε στην Τσεχία όπως και σε άλλα τρία κράτη-μέλη της ΕΕ να υπογράψουν ξεχωριστές συμφωνίες με την εταιρεία, για να λάβουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού γρηγορότερα από τις άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό ιστότοπο, EURACTIV.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, «ενώ η AstraZeneca αρνιόταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές γι’ αυτό το εμβόλιο, όχι μόνο εγώ αλλά και τρεις άλλοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης, προτού καν ξεκινήσουν οι παραδόσεις». Μάλιστα, ο Αντρέι Μπάμπις είχε τονίσει ότι «μια εταιρεία από το Ντουμπάι ανέλαβε τον ρόλο του μεσάζοντα» για τη διακίνηση των εμβολίων ζητώντας προπληρωμή 50%» και επίσης είχε προσθέσει, σύμφωνα με το EURACTIV: «Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτήν την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος… Φυσικά, έχουμε κάποιες συμφωνίες και πρέπει να τις σεβαστούμε».

Από την πλευρά της, η AstraZeneca διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μπάμπις, απαντώντας στο EURACTIV μέσω email. Όπως επεσήμανε η φαρμακευτική, «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτήν τη δήλωση» ενώ σημείωσε επίσης ότι εστιάζει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς υγείας το ταχύτερο δυνατό για να συνδράμει στον τερματισμό της πανδημίας. Παράλληλα, στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα. H AstraZeneca προειδοποιεί ότι εάν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, πιθανώς αυτά είναι πλαστά, και θα πρέπει να γίνει καταγγελία στις τοπικές υγειονομικές Aρχές, σύμφωνα με το EURACTIV.

Επίσης, ο Μπάμπις είπε ότι έστειλε επιστολή σχετικά με το θέμα στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν ντε Κεερσμάκερ, στην ενημέρωση της Παρασκευής, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται παράλληλες συμφωνίας όσον αφορά στη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ