«Απογείωση» για Φιγιόν – «Ψυχρολουσία» για Σαρκοζί

Τρία είναι τα σημαντικότερα γεγονότα από τον πρώτο γύρο προκριματικών εκλογών στη γαλλική κεντροδεξιά για το χρίσμα του κόμματος, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Realnews στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

1) Η απογείωση του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 44,2%.

Σε μεγάλη απόσταση πίσω του βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ με 28,5% και στην τρίτη θέση ο Νικολά Σαρκοζί, με μόλις 20,6%

2) Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι που έβλεπαν άνετη επικράτηση του Αλέν Ζιπέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι καλύτερες δημοσκοπήσεις έδιναν στο αουτσάιντερ που έγινε φαβορί, τον Φρανσουά Φιγιόν, ποσοστό που άγγιζε μόλις το 29% και έκανε σχεδόν διπλάσιο.

3) Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής αναμέτρησης, είναι η εκλογική ψυχρολουσία που σήμανε το πολιτικό τέλος του Νικολά Σαρκοζί.

Οι Γάλλοι βάζοντας στο περιθώριο της πολιτικής τον πρώην πρόεδρο, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Φρανσουά Ολαντ πως δεν επιθυμούν «δοκιμασμένες συνταγές» στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δεξιότερα της δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν

Ο Φιγιόν που χαρακτηρίζεται ήδη ισχυρός αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν, θεωρείται ακραία φιλελεύθερος και κοινωνικά υπερσυντηρητικός.

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχει συντάξει για την Γαλλία, περιλαμβάνει κατάργηση 500.000 θέσεων στον δημόσιο τομέα, τον εξοπλισμό και την οπλοφορία ακόμα και των ανδρών της δημοτικής αστυνομίας, την αφαίρεση του δικαιώματος υιοθεσίας από τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, δεν θεωρεί την διακοπή των κυήσεων θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών, ενώ θεωρείται φιλορώσος.

Ο Φιγιόν είναι ένα μείγμα πολιτικού με πολλά χαρακτηριστικά από την πολιτική κληρονομιά της Μάρκαρετ Θάτσερ, ενώ το πρόγραμμα του περιλαμβάνει στοιχεία μιας πιο light ακροδεξιάς.

Όμως, επειδή προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα μπορέσει να συντρίψει την Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και η Γαλλία φαινομενικά θα αποφύγει τον ακροδεξιό στιγματισμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Το πρωτοσέλιδο της Liberation με τον “νεκρό” Σαρκοζί

Οι Γάλλοι δεξιοί ψήφισαν τον Φιγιόν

Ζιπέ: Είμαι ο καλύτερος υποψήφιος για να σταματήσει η άνοδος της Ακροδεξιάς

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ