Αποφυλακίστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους – Υπό άκρα μυστικότητα μεταφέρθηκε στο νέο του σπίτι

Ο πρώην παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίστηκε υπό όρους και μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα από το σωφρονιστικό κέντρο Atteridgeville, στο νέο του σπίτι στο κτήμα του θείου του Arnold Pistorius έξω από την Πρετόρια, περίπου 11 χρόνια αφότου σκότωσε τη φίλη του Reeva Steenkamp.

Η πρόωρη αποφυλάκισή του εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2023, ύστερα από έλεγχο της επιτροπής αποφυλάκισης που διαπίστωσε ότι ο 37χρονος ήταν κατάλληλος για κοινωνική επανένταξη και όρισε την ημερομηνία αποφυλάκισής του για τις 5 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Ο 37χρονος είχε πυροβολήσει την Στέενκαμπ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, ισχυριζόμενος πως την πέρασε για ληστή. Ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί το 2016 σε κάθειρξη 13 χρόνων για τη δολοφονία της. Μέχρι την ολοκλήρωση έκτισης της ποινής του, ο ίδιος θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση.

Η αντίδραση της μητέρας

«Γνωρίζαμε πάντα ότι η αναστολή είναι μέρος του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής και πάντα λέγαμε ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται» δήλωσε η μητέρα της Στέενκαμπ, Τζουν, σε ανακοίνωσή της.  «Η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους με αναστολή, υπό ορισμένους όρους, επιβεβαίωσε την πίστη του Μπάρι και τη δική μου πίστη στο νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε αναφερόμενη στον εκλιπόντα σύζυγό της.

Καταγγελίες για ειδική μεταχείριση

Οι αξιωματικοί της αποφυλάκισης επέμειναν ότι δεν θα είχε διαφορετική μεταχείριση από άλλους κρατούμενους, αλλά του επετράπη ιδιωτική έξοδος, παρά το γεγονός ότι δεκάδες δημοσιογράφοι στα τηλεοπτικά συνεργεία περίμεναν στην κεντρική πύλη.

Ο Πιστόριους είναι «τώρα στο σπίτι του» μετά την αποφυλάκισή του με όρους την Παρασκευή, δήλωσαν οι αρχές, αφού ένα αστυνομικό αυτοκίνητο εθεάθη να μπαίνει στο σπίτι του θείου του στο πολυτελές προάστιο Waterkloof της Πρετόρια.

Η ανακοίνωση ήρθε γύρω στις 8:30 π.μ., υποδεικνύοντας ότι οι αρχές τον είχαν αφήσει ελεύθερο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά την αποφυλάκισή του, προέκυψαν εικόνες από ένα προηγούμενο κελί φυλακής που δείχνει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πρώην Παραολυμπιονίκης. Τα προσθετικά του πόδια φαίνονται στηριγμένα στη γωνία του μικρού βρώμικου κελιού και οι οικογενειακές φωτογραφίες ήταν κολλημένες στον τοίχο.

Εν τω μεταξύ, η μητέρα της Στέενκαμπ, Τζούνι, είπε σε μια δήλωση ότι είναι αυτή που «εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης» στη θλίψη της και ευχήθηκε η απελευθέρωση του άνδρα που δολοφόνησε την κόρη της να την βοηθούσε να φέρει γαλήνη. Η Τζούν Στέενκαμπ πιστεύει ότι ο Πιστόριους συνεχίζει να λέει ψέματα για τη δολοφονία της Ρίβα, αλλά θέλει να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας για να θρηνήσει την κόρη και τον σύζυγό της Μπάρι που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο «από ραγισμένη καρδιά».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ