Αποφυλακίστηκε έπειτα από 12 χρόνια στο Γκουαντάναμο

Αποφυλακίστηκε έπειτα από 12 χρόνια στο Γκουαντάναμο

 

Έγκλειστος για  12 χρόνια  παρέμεινε ένας Σαουδάραβας στη φυλακή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο Γκουαντάναμο. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ο Μουχάμαντ Μούρντι Ίσα αλ Ζαχράνι, ο οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει για λογαριασμό της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, μετήχθη στη Σαουδική Αραβία.

Η μεταγωγή του εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός  ότι δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα όπως επίσης και το ότι εξέφρασε μεταμέλεια, όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Ζαχράνι, ο οποίος θα λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα επανένταξης στην πατρίδα του, φυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2002 στη ναυτική βάση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας είναι 44 ή 45 ετών. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετήχθησαν από το Γκουαντάναμο τρεις ακόμα κρατούμενη στη Γεωργία, δύο στη Σλοβακία και ένας στο Κουβέιτ. Στη φυλακή παραμένουν 142 κρατούμενοι, σύμφωνα με  το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος,  Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008  να κλείσει τη διαβόητη φυλακή, επικαλούμενος τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην εικόνα της χώρας του σε διεθνές επίπεδο.

 Ο ίδιος  μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του λόγω της αντίστασης που προβάλλει το Κογκρέσο.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ