Απόφαση-σταθμός στη Γαλλία : «Ναι» στην «ευθανασία» άνδρα σε μηχανική υποστήριξη

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ότι οι γιατροί μπορούν να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη σε έναν άντρα, ο οποίος βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση «φυτού» μετά από τροχαίο ατύχημα που συνέβη πριν από 11 χρόνια.

Το δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του εφετείου που είχε ανακοινωθεί στις 20 Μαΐου. Η υπόθεση του 42χρονου τετραπληγικού Vincent Lambert έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στη Γαλλία σχετικά με το δικαίωμα στο θάνατο. Σύμφωνα με το AFP οι δικηγόροι των γονιών του απείλησαν την Παρασκευή ότι θα ασκούσαν κατηγορίες για δολοφονία, εάν σταματούσαν την μηχανική υποστήριξη στον 42χρονο.

Οι γονείς του δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν ζωντανό, η υπόθεση, ωστόσο, έχει διχάσει τόσο την οικογένεια, όσο και ολόκληρη τη χώρα. Η σύζυγός του, έξι από τα αδέρφια του και ένας ανιψιός του έχουν υποστηρίξει ότι το ανθρώπινο θα ήταν να τον αφήσουν να πεθάνει.

Στις 20 Μαΐου οι γιατροί του νοσοκομείου Sebastopol στην πόλη Reims ξεκίνησαν να αφαιρούν τους ορούς τροφοδοσίας του. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Εφετείο του Παρισιού διέταξε να τα επαναφέρουν και η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ