Από 297 έως 302 έδρες για τη Μέρκελ

Από 297 έως 302 έδρες για τη Μέρκελ

 

Με βάση τα έξιτ πολ που μετέδωσαν δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, τα ARD και ZDF, η συμμαχία των CDU/CSU αναμένεται να εξασφαλίσει από 297 ως 302 έδρες, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το σώμα.

Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μοιάζει να μένει εκτός βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζεται στο 4,7%.

Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.

Θεωρείται πιθανό το νεοπαγές κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταφέρει τελικά να εισέλθει στη βουλή, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη μόλις ένα 0,2-0,3%.

Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα Η Αριστερά συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%.

Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, θα χρειαστεί, βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης, ένα διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ