Απεργία πείνας πολιτικών στη Γουινέα

Απεργία πείνας πολιτικών στη Γουινέα

Είκοσι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί αιρετοί, ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του Γουομέι, στη νότια Γουινέα, οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω βίαιων επεισοδίων που συνδέονται με την επιδημία του Έμπολα.

“Προχωρήσαμε σε απεργία πείνας για να απαιτήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση του Γουομέι και την επιστροφή όλων των κατοίκων στις εστίες τους” είπε ο Φάγια Μιλιμόνο, ο ηγέτης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Μιλιμόνο, αλλά και άλλοι πολιτικοί, εκπρόσωποι διάφορων οργανώσεων και απλοί πολίτες, αρνούνται να τραφούν από την Δευτέρα.

Όλοι τους συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Μέγαρο του Λαού, την έδρα του κοινοβουλίου στο Κόνακρι.

Το Γουομέι, στην περιοχή του Ενζερεκόρε, υπήρξε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων την 16η Σεπτεμβρίου: οκτώ μέλη μιας ομάδας που προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για τον Έμπολα δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από κατοίκους που αρνούνται την ύπαρξη του ιού. Από τότε, μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί στην κοινότητα και πολλοί κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους καθώς φοβούνται βίαιες ενέργειες εκ μέρους των στρατιωτών. Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Γουομέι είπαν ότι αντίκρισαν μια “πόλη-φάντασμα”.

Ο Μιλιμόνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτίμησε ότι οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε περίπου 6.000 και “κρύβονται στα γύρω δάση για να γλιτώσουν” από τον στρατό. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

“Θέλουμε να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για το δράμα που εκτυλίσσεται στο Γουομέι, μέσα σε πλήρη αδιαφορία”, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χολόμου Κουρούμα, που επίσης κάνει απεργία πείνας.

Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γουινέας Χαλίφα Γκασάμα Ντιαμπί ζήτησε την αποχώρηση του στρατού από το Γουομέι. “Τα εγκλήματα του Γουομέι είναι αποτρόπαια, όμως αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την επιβολή συλλογικών κυρώσεων και τον αδικαιολόγητο περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών”, σημείωσε.

Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 32 άνθρωποι με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στους φόνους του Γουομέι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ